Malesice sice vypadají jako klasická západočeská vesnice, ale už pár let jsou částí Plzně. Právě sem jsme se vydali za sestrami Soňou a Danielou, které nám chtěly předvést své kuchařské umění. Své maminky pak vydatně podporovaly i děti – Sonin pětiletý Šimon a Danielina tříletá Klaudie.
Babička Soni a Daniely pocházela ze Slovenska a na obou mladých ženách se vliv odlišných tradic stále projevuje – třeba právě v kuchyni. Od babičky se naučila vařit maminka a od ní pak i ony. Dodnes jídelníčku kralují halušky a brynza.
Knedlíky nedělají
‚‚Ale pozor, v Česku brynzu nekupujeme,‘‘ upozorňuje nás Soňa. ‚‚Vozíme si ji ze Slovenska. Má úplně jinou vůni a chuť: výraznější, ostřejší a lahodnější. Stejné je to se slaninou,‘‘ dodává Daniela. ‚‚Pravá oravská, ta je vynikající.‘‘ Ve slovenské kuchyni se neuplatní knedlíky ani jíšky. I tomatové zelí, které nám Soňa s Danielou dnes připravily, se zahušťuje pouze nasucho opraženou moukou.
Ingredience
- Řízky:
- 500 g kuřecí prsní řízky
- 1-2 vejce
- dle potřeby mouka
- dle potřeby strouhanka
- dle potřeby olej
- Zelí:
- 1/2 hlávky bílé zelí
- trocha kmín a sůl
- 2 lžíce olej
- 1 konzervovaná rajčata
- 2 lžíce protlak
- 30 g hladká mouka
- dle potřeby třtinový cukr
- Šťouchané brambory:
- 12 brambory
- 2 jarní cibulky
- 2 cibule
- kousek máslo
- trocha sůl a pepř
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Zelí nakrájíme na tenké nudličky a dáme do hrnce. Spaříme 300 ml vroucí vody (2 minuty). Ochutíme kmínem a solí a 10 minut dusíme. Pak přidáme olej, rajčata, protlak a vaříme. Mouku na pánvi nasucho opražíme a necháme vychladnout. Pak ji vmícháme do zelí. Podle chuti zelí dosolíme či dosladíme.
-
Řízky obalíme a osmažíme. Brambory oloupeme a uvaříme v osolené vodě. Scedíme, přidáme kousek másla, zesklovatělou cibulku a rozšťoucháme. Dochutíme solí a pepřem.