Reklama
Reklama
U Soni a Daniely na kuřecích řízkách s tomatovým zelím
Fotogalerie:

U Soni a Daniely na kuřecích řízkách s tomatovým zelím

Daniela Horáčková

Plzeň-Malešice

Malesice sice vypadají jako klasická západočeská vesnice, ale už pár let jsou částí Plzně. Právě sem jsme se vydali za sestrami Soňou a Danielou, které nám chtěly předvést své kuchařské umění. Své maminky pak vydatně podporovaly i děti – Sonin pětiletý Šimon a Danielina tříletá Klaudie.

Babička Soni a Daniely pocházela ze Slovenska a na obou mladých ženách se vliv odlišných tradic stále projevuje – třeba právě v kuchyni. Od babičky se naučila vařit maminka a od ní pak i ony. Dodnes jídelníčku kralují halušky a brynza.

Knedlíky nedělají
‚‚Ale pozor, v Česku brynzu nekupujeme,‘‘ upozorňuje nás Soňa. ‚‚Vozíme si ji ze Slovenska. Má úplně jinou vůni a chuť: výraznější, ostřejší a lahodnější. Stejné je to se slaninou,‘‘ dodává Daniela. ‚‚Pravá oravská, ta je vynikající.‘‘ Ve slovenské kuchyni se neuplatní knedlíky ani jíšky. I tomatové zelí, které nám Soňa s Danielou dnes připravily, se zahušťuje pouze nasucho opraženou moukou.

Loading the player ...

Ingredience

  • Řízky:
  • 500 g kuřecí prsní řízky
  • 1-2 vejce
  • dle potřeby mouka
  • dle potřeby strouhanka
  • dle potřeby olej
  • Zelí:
  • 1/2 hlávky bílé zelí
  • trocha kmín a sůl
  • 2 lžíce olej
  • 1 konzervovaná rajčata
  • 2 lžíce protlak
  • 30 g hladká mouka
  • dle potřeby třtinový cukr
  • Šťouchané brambory:
  • 12 brambory
  • 2 jarní cibulky
  • 2 cibule
  • kousek máslo
  • trocha sůl a pepř

Doba přípravy

Počet porcí

4

Orientační cena

160 Kč

Postup přípravy

  1. Zelí nakrájíme na tenké nudličky a dáme do hrnce. Spaříme 300 ml vroucí vody (2 minuty). Ochutíme kmínem a solí a 10 minut dusíme. Pak přidáme olej, rajčata, protlak a vaříme. Mouku na pánvi nasucho opražíme a necháme vychladnout. Pak ji vmícháme do zelí. Podle chuti zelí dosolíme či dosladíme.

  2. Řízky obalíme a osmažíme. Brambory oloupeme a uvaříme v osolené vodě.  Scedíme, přidáme kousek másla, zesklovatělou cibulku a rozšťoucháme. Dochutíme solí a pepřem.

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

U Katky a Vojty na pikantním rýžovém salátu

U Katky a Vojty na pikantním rýžovém salátu

Stejně jako mnoho dnešních mladých mužů se Vojta v kuchyni skvěle orientuje, ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Pošlirecept TV /22.07.16
U Markéty s dětmi na slaném závinu s lososem

U Markéty s dětmi na slaném závinu s lososem

Ani se nepokoušela vybrat si jiné povolání, to, že se stane kuchařkou, bylo dáno už ...

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Pošlirecept TV /27.06.16
U Evy a Yalina na jahodovém cheesecaku

U Evy a Yalina na jahodovém cheesecaku

Co si ale rád odpustí, jsou knedlíky. „Knedlíky si nedávám, nechutnají mi. Stejně tak...

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Pošlirecept TV /01.06.16
U Marty s dcerami na smetanovém pohlazení na jahodovém lůžku

U Marty s dcerami na smetanovém pohlazení na jahodovém lůžku

Co má tato rodinka ráda kromě  vaření? Milují procházky a samozřejmě ...

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Pošlirecept TV /01.06.16
U Kateřiny a Elišky na kuřecích nudličkách po thajsku

U Kateřiny a Elišky na kuřecích nudličkách po thajsku

Kateřina, studentka vysoké školy, je místní, Eliška, která pracuje jako asistentka ...

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Pošlirecept TV /12.05.16
U Aničky a Zbyňka na Velikonočním koláči

U Aničky a Zbyňka na Velikonočním koláči

Prvním pokrmem, který spolu Anička se Zbyňkem připravovali, byla rajská polévka. ...

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Pošlirecept TV /08.04.16
 
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
PRD03_Velikonoce_Nocode

Velikonoce

Velikonoce jsou svátky jara, obrození a probouzející se přírody. Vše začíná růst i vonět a každý najednou cítí přísun nové energie. Aby nám vydržela co nejdéle, je ideální si dopřát něco dobrého k snědku. Co takhle linecké cukroví, králičí stehýnka nebo salátek s jatýrky? Ať už si dopřejete cokoliv, hlavně vám přejeme krásné prožití svátků!

více
special

Pošli recept Extra speciál To nejlepší z drůbeže

Na otázku, co by si daly k obědu, odpovídaly moje děti vždycky naprosto jednoznačně – pečené kuřátko. Později si oblíbily slepici na paprice a ve věku teenagerů jim nejvíc šmakovaly nudličky z krůtího masa v pikantní omáčce. Drůbež u nás vždycky vedla a myslím si, že naše rodina rozhodně není jediná. Právě proto je tu speciál plný vašich nejoblíbenějších drůbežích receptů.!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama