U Šímových na zapečených bramborách
Fotogalerie:
 

U Šímových na zapečených bramborách

Jana Šímová

Strojetice

Za Šímovými jsme se vydali do Strojetic, vesnice tvořící část města Kryry v okrese Louny. Na chalupě u babičky se tady schází pravidelně celá rodina. Vzhledem k tomu, že kolem domu i na zahradě je spousta práce, kuchyň má na starosti ten, kdo má právě čas. V době naší návštěvy vařila paní Šárka. Pomáhal syn Ondřej a švagr Libor.

Šárka jako většina maminek musí dělat teplé jídlo denně, a tak připravit na chalupě rychlý oběd pro celou rodinu pro ni není problém. Právě na podobné příležitosti se podle ní nejlépe hodí mleté maso. ‚‚Je rychleji upečené a dá se dělat na mnoho různých způsobů,‘‘ říká Šárka. ‚‚A když náhodou nemůžu narychlo nic vymyslet, mrknu se na internet, tam inspiraci vždycky najdu.‘‘

Vždy chutná jinak
Šárka ráda improvizuje. ‚‚Milujeme těstoviny a často z nich dělám salát. Nikdy není úplně stejný – vždy používám trochu jiné suroviny. Řídím se chutí, sezonou i tím, co mám v lednici.‘‘ Jak nám prozradili Libor s Ondřejem, s výsledky Šárčina kuchařského umění jsou spokojeni. My jsme si na zapékaných bramborách také pochutnali.

Loading the player ...

Ingredience

  • Ingredience
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česnek
  • 250 g žampiony
  • 1,5 kg brambory
  • 500-600 g mleté maso
  • trocha olej
  • 250 g sýr podle chuti (eidam, niva)
  • dle chuti sůl
  • dle chuti pepř
  • dle chuti koření na mleté maso

Doba přípravy

Počet porcí

6

Orientační cena

130 Kč

Postup přípravy

  1. Oloupeme cibuli, česnek, žampiony a brambory. Žampiony a cibuli nakrájíme na kostičky, brambory nakrájíme na 2–3 mm silné plátky, sýr nastrouháme.

  2.  Cibuli necháme zesklovatět na troše oleje. Přisypeme plátky žampionů a také je mírně orestujeme. Přidáme osolené a okořeněné mleté maso a necháme je ,,zatáhnout“. Není potřeba příliš opékat, dopeče se v troubě. Nakonec  vmícháme prolisovaný česnek.

  3. Vrstvíme do zapékací misky: brambory, masovou  směs, brambory. Zalijeme smetanou, přikryjeme po-
    klicí nebo alobalem a pečeme ve vyhřáté troubě při 220 °C 30–45 minut.

  4. Před dokončením zasypeme nastrouhaným sýrem a necháme ještě zapéct bez přiklopení.

Pošli recept! - Speciál - Mleté maso (16.7.2012)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

U Katky a Vojty na pikantním rýžovém salátu

U Katky a Vojty na pikantním rýžovém salátu

Stejně jako mnoho dnešních mladých mužů se Vojta v kuchyni skvěle orientuje, ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Pošlirecept TV /22.07.16
U Markéty s dětmi na slaném závinu s lososem

U Markéty s dětmi na slaném závinu s lososem

Ani se nepokoušela vybrat si jiné povolání, to, že se stane kuchařkou, bylo dáno už ...

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Pošlirecept TV /27.06.16
U Evy a Yalina na jahodovém cheesecaku

U Evy a Yalina na jahodovém cheesecaku

Co si ale rád odpustí, jsou knedlíky. „Knedlíky si nedávám, nechutnají mi. Stejně tak...

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Pošlirecept TV /01.06.16
U Marty s dcerami na smetanovém pohlazení na jahodovém lůžku

U Marty s dcerami na smetanovém pohlazení na jahodovém lůžku

Co má tato rodinka ráda kromě  vaření? Milují procházky a samozřejmě ...

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Pošlirecept TV /01.06.16
U Kateřiny a Elišky na kuřecích nudličkách po thajsku

U Kateřiny a Elišky na kuřecích nudličkách po thajsku

Kateřina, studentka vysoké školy, je místní, Eliška, která pracuje jako asistentka ...

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Pošlirecept TV /12.05.16
U Aničky a Zbyňka na Velikonočním koláči

U Aničky a Zbyňka na Velikonočním koláči

Prvním pokrmem, který spolu Anička se Zbyňkem připravovali, byla rajská polévka. ...

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Pošlirecept TV /08.04.16
 
Reklama
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
PRD06_Kucharka_na_prazdniny_Nocode

Kuchařka na prázdniny

Léto je tu, děti vyrážejí na prázdniny a tebe to táhne někam do přírody? Pokud ano, máme to stejně. Nemuset jít do práce, udělat si svačinu, vzít batoh, najíst se v trávě a večer maximálně hodit kus masa na gril. Pak už jen sedět, nic nedělat a užívat si teplé počasí s rodinou u skleničky něčeho dobrého a probírat plány, kam půjdeme zítra.

více
special

Pošli recept Extra speciál Zábavné čtení na léto

Léto budiž pochváleno! Užijte si ho s naším oddychovým speciálem, kde mimo kvízů, humoru, tipů, horoskopů, křížovek a dalšího zábavného luštění najdete mnoho skvělých příběhů, teceptů a dalšího oddechového čtení.

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama