Reklama
U Šímových na zapečených bramborách
Fotogalerie:
 

U Šímových na zapečených bramborách

Jana Šímová

Strojetice

Za Šímovými jsme se vydali do Strojetic, vesnice tvořící část města Kryry v okrese Louny. Na chalupě u babičky se tady schází pravidelně celá rodina. Vzhledem k tomu, že kolem domu i na zahradě je spousta práce, kuchyň má na starosti ten, kdo má právě čas. V době naší návštěvy vařila paní Šárka. Pomáhal syn Ondřej a švagr Libor.

Šárka jako většina maminek musí dělat teplé jídlo denně, a tak připravit na chalupě rychlý oběd pro celou rodinu pro ni není problém. Právě na podobné příležitosti se podle ní nejlépe hodí mleté maso. ‚‚Je rychleji upečené a dá se dělat na mnoho různých způsobů,‘‘ říká Šárka. ‚‚A když náhodou nemůžu narychlo nic vymyslet, mrknu se na internet, tam inspiraci vždycky najdu.‘‘

Vždy chutná jinak
Šárka ráda improvizuje. ‚‚Milujeme těstoviny a často z nich dělám salát. Nikdy není úplně stejný – vždy používám trochu jiné suroviny. Řídím se chutí, sezonou i tím, co mám v lednici.‘‘ Jak nám prozradili Libor s Ondřejem, s výsledky Šárčina kuchařského umění jsou spokojeni. My jsme si na zapékaných bramborách také pochutnali.

Loading the player ...

Ingredience

  • Ingredience
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česnek
  • 250 g žampiony
  • 1,5 kg brambory
  • 500-600 g mleté maso
  • trocha olej
  • 250 g sýr podle chuti (eidam, niva)
  • dle chuti sůl
  • dle chuti pepř
  • dle chuti koření na mleté maso

Doba přípravy

Počet porcí

6

Orientační cena

130 Kč

Postup přípravy

  1. Oloupeme cibuli, česnek, žampiony a brambory. Žampiony a cibuli nakrájíme na kostičky, brambory nakrájíme na 2–3 mm silné plátky, sýr nastrouháme.

  2.  Cibuli necháme zesklovatět na troše oleje. Přisypeme plátky žampionů a také je mírně orestujeme. Přidáme osolené a okořeněné mleté maso a necháme je ,,zatáhnout“. Není potřeba příliš opékat, dopeče se v troubě. Nakonec  vmícháme prolisovaný česnek.

  3. Vrstvíme do zapékací misky: brambory, masovou  směs, brambory. Zalijeme smetanou, přikryjeme po-
    klicí nebo alobalem a pečeme ve vyhřáté troubě při 220 °C 30–45 minut.

  4. Před dokončením zasypeme nastrouhaným sýrem a necháme ještě zapéct bez přiklopení.

Pošli recept! - Speciál - Mleté maso (16.7.2012)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

U Katky a Vojty na pikantním rýžovém salátu

U Katky a Vojty na pikantním rýžovém salátu

Stejně jako mnoho dnešních mladých mužů se Vojta v kuchyni skvěle orientuje, ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Pošlirecept TV /22.07.16
U Markéty s dětmi na slaném závinu s lososem

U Markéty s dětmi na slaném závinu s lososem

Ani se nepokoušela vybrat si jiné povolání, to, že se stane kuchařkou, bylo dáno už ...

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Pošlirecept TV /27.06.16
U Evy a Yalina na jahodovém cheesecaku

U Evy a Yalina na jahodovém cheesecaku

Co si ale rád odpustí, jsou knedlíky. „Knedlíky si nedávám, nechutnají mi. Stejně tak...

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Pošlirecept TV /01.06.16
U Marty s dcerami na smetanovém pohlazení na jahodovém lůžku

U Marty s dcerami na smetanovém pohlazení na jahodovém lůžku

Co má tato rodinka ráda kromě  vaření? Milují procházky a samozřejmě ...

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Pošlirecept TV /01.06.16
U Kateřiny a Elišky na kuřecích nudličkách po thajsku

U Kateřiny a Elišky na kuřecích nudličkách po thajsku

Kateřina, studentka vysoké školy, je místní, Eliška, která pracuje jako asistentka ...

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Pošlirecept TV /12.05.16
U Aničky a Zbyňka na Velikonočním koláči

U Aničky a Zbyňka na Velikonočním koláči

Prvním pokrmem, který spolu Anička se Zbyňkem připravovali, byla rajská polévka. ...

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Pošlirecept TV /08.04.16
 
Reklama
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
Knedlíková kuchařka

Knedlíková kuchařka

Je to tak, knedlíky do českých jídelníčků prostě patří. Už ve škole nám dávají ovocné knedlíky, při slavnostnějších okamžicích si dopřejeme svíčkovou se šesti a během náročného týdne rodinu odbudeme knedlíkem s vajíčkem. Tím to však nemusí končit! Vyzkoušej jiné recepty i způsoby přípravy a uvidíš, že knedlíky jsou prostě nestárnoucím hitem.

více
special

Pošli recept Extra speciál

Také máte někdy chuť si uvařit čaj, usadit se do křesla, jen tak odpočívat a vzpomínat na dětství? Prázdniny u babičky, vůně, která se line z kuchyně... To byla slast! Připomeň si s naším speciálem toto nádherné období a uvař si něco dobrého. Třeba objevíš právě ten recept, na který už roky vzpomínáš a jehož chuť tě hned po prvním soustu pohladí po duši.

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama