Reklama
U Peprných na mrkvovém dortu
Fotogalerie:
 

U Peprných na mrkvovém dortu

Redakce Pošli recept.cz
Redakce Pošli recept.cz
Praha
V klidné části pražského Suchdola žije v novém bytě sympatická mladá rodina: Irena, Libor, Vojta a Vítek Peprných. Přestože paní Irena je lékařka, vaření a hlavně pečení ji baví, proto právě ona byla iniciátorkou naší návštěvy. Tentokrát jsme se nevěnovali sporáku, ale troubě, pekli jsme totiž mrkvový dort.

Mrkvový dort

 
 



Pečení je zábava

 
U Peprných kvůli nedostatku času složitému vaření příliš neholdují. Mají však štěstí ? jejich rodiče se pilně věnují zahradničení a veškeré přebytky ze záhonů se zeleninou tak putují na stůl mladé rodiny.
Během týdne se tedy vaří hlavně jednoduché zeleninové dobroty a na komplikovanější pokrmy zbývá čas o víkendu.

Ryby hlavně v neděli
??Když už si chceme opravdu na něčem pochutnat, připravím nějakou dobrou rybu,?? říká nám paní domu Irena.
Oba malí kluci jsou už netrpěliví, kdy se mamka pustí do pečení, a tak je nejvyšší čas začít s přípravami.
Dvouletý Vojta už dokáže podat vařečku, přidržet mísu, snaží se mamince pomáhat ze všech sil. Desetiměsíční Vítek v tatínkově náruči zatím jen mámu bedlivě pozoruje.
??Starost o vše spojené s kuchyní rád přenechávám manželce,?? přiznává Libor. ??Jsem schopen ji v nejnutnějším případě zastoupit, ale koníčkem pro mě vaření není.??

Péct lze také zdravě
Děti nám prozradily, že maminka peče opravdu často. ??Čokoládové zákusky, vánoční cukroví, to všechno dělám moc ráda,?? svěřuje se sympatická Irena. ??Ale mrkvový dort je také výborný, a protože je plný mrkve a ořechů, určitě prospěje i našemu zdraví.?? Jistě i tobě stojí za vyzkoušení!
 

Ingredience

  • Dort
  • 5 vejce
  • 200 g cukr krupice
  • 250 g mrkev
  • 300 g ořechy mleté
  • 40 g moučka škrobová
  • 2 lžíce třešňovice
  • 4–6 lžic mouka hrubá
  • Poleva
  • 200 g cukr moučkový
  • 2 lžíce rum
  • 2 lžíce voda

Doba přípravy

Počet porcí

12

Orientační cena

90 Kč

Postup přípravy

  1. Mrkve oškrabeme a nastrouháme. Vyšleháme 2 žloutky a cukr, pak přidáme mrkev a ořechy smíchané se škrobovou moučkou a třešňovici. Z bílků ušleháme sníh, který lehce vmícháme. Podle potřeby zahustíme moukou.
  2. Nalijeme do vymazané a vysypané dortové formy, pečeme v předehřáté troubě při 175 °C asi 50 minut. Vychladlý ozdobíme polevou, kterou připravíme smícháním moučkového cukru, rumu a horké vody.

Pošli recept! 6/2009 (13.5.2009)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

U Katky a Vojty na pikantním rýžovém salátu

U Katky a Vojty na pikantním rýžovém salátu

Stejně jako mnoho dnešních mladých mužů se Vojta v kuchyni skvěle orientuje, ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Pošlirecept TV /22.07.16
U Markéty s dětmi na slaném závinu s lososem

U Markéty s dětmi na slaném závinu s lososem

Ani se nepokoušela vybrat si jiné povolání, to, že se stane kuchařkou, bylo dáno už ...

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Pošlirecept TV /27.06.16
U Evy a Yalina na jahodovém cheesecaku

U Evy a Yalina na jahodovém cheesecaku

Co si ale rád odpustí, jsou knedlíky. „Knedlíky si nedávám, nechutnají mi. Stejně tak...

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Pošlirecept TV /01.06.16
U Marty s dcerami na smetanovém pohlazení na jahodovém lůžku

U Marty s dcerami na smetanovém pohlazení na jahodovém lůžku

Co má tato rodinka ráda kromě  vaření? Milují procházky a samozřejmě ...

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Pošlirecept TV /01.06.16
U Kateřiny a Elišky na kuřecích nudličkách po thajsku

U Kateřiny a Elišky na kuřecích nudličkách po thajsku

Kateřina, studentka vysoké školy, je místní, Eliška, která pracuje jako asistentka ...

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Pošlirecept TV /12.05.16
U Aničky a Zbyňka na Velikonočním koláči

U Aničky a Zbyňka na Velikonočním koláči

Prvním pokrmem, který spolu Anička se Zbyňkem připravovali, byla rajská polévka. ...

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Pošlirecept TV /08.04.16
 
Reklama
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
Knedlíková kuchařka

Nejlepší polévky

Polévka je vlastně takový milý začátek, příslib všeho dobrého a lahodného, co nás teprve čeká. Měla by naladit chuťové pohárky, připravit žaludek na další teplé jídlo a vůbec pomoct nám trochu se zklidnit a uvolnit. Doufáme, že vám náš polévkový speciál přinese hodně nových nápadů, které zpestří váš jídelníček a třeba se stanou i oblíbenou rodinnou pochoutkou.

více
special

Pošli recept Extra speciál

Také máte někdy chuť si uvařit čaj, usadit se do křesla, jen tak odpočívat a vzpomínat na dětství? Prázdniny u babičky, vůně, která se line z kuchyně... To byla slast! Připomeň si s naším speciálem toto nádherné období a uvař si něco dobrého. Třeba objevíš právě ten recept, na který už roky vzpomínáš a jehož chuť tě hned po prvním soustu pohladí po duši.

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama