Beránek se na Velikonoce peče v hodně rodinách, i když banánové těsto se na jeho výrobu zase tak často nepoužívá. Jana Palečková, naše hostitelka, nám vysvětlila, že její muž Honza miluje všechny moučníky, které toto ovoce obsahují. Chtěla ho mile překvapit, proto je letošní beran udělaný ze čtyř velkých zralých banánů. Je pravda, že nádherná vůně se line po celé kuchyni.
Když se Honza dozvěděl, že se bude připravovat banánová dobrota, byl ochotný se sám zapojit do práce, což podle Jany zase není tak časté. ‚‚Vaření mého muže opravdu moc neláká, umí asi čtyři jídla, takže hlady neumře, ale jinak je to všechno na mně.‘‘ Jako moderní kuchařka Jana dbá na to, aby si nejen pochutnali, ale hlavně aby jejich strava byla pestrá a zdravá.
Hold tradicím
‚‚Milujeme staročeskou kuchyni, která kupodivu splňuje všechny nároky moderní výživy,‘‘ říká Jana. ‚‚Velice často používám tradiční – bohužel dnes vlastně spíš neobvyklé – suroviny, jako jsou jáhly, pohanka, vločky či otruby. Dají se udělat na sto různých způsobů, se zeleninou, se zelím, s rajčatovým pyré, klidně i nasladko, pořád je co objevovat.‘‘ U Palečků je nejoblí-
benějším kuchyňským pomocníkem nakličovací miska, v níž klíčí čočku, fazole, vojtěšku, cizrnu a spoustu dalších semínek. Jana nám vysvětlila, že tak získají vitaminy, tolik potřebné právě v zimním a předjarním období.
Ingredience
- 120 g hera
- 160 g cukr krystal
- 4 velké zralé banány
- 2 vejce
- 1 vanilkové aroma
- 125 g strouhaný kokos
- 250 g špaldová mouka
- špetka sůl
- 6 g kypřící prášek
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
V misce utřeme nastrouhanou heru s cukrem. Přidáme nakrájené banány a rozmačkáme. Tyčovým mixérem vytvoříme hladkou hmotu, do které přidáme vejce, pár kapek vanilkového aroma a zamícháme. Přisypeme kokosové vločky a opět zamícháme.
-
Nakonec vmícháme mouku se špetkou soli a kypřicím práškem a vypracujeme hladké těsto. Formu na beránka vytřeme tukem a pak do ní nalijeme těsto. Pečeme při 180 °C asi 45 minut. Pomocí špejle vyzkoušíme, zda je hotový.