Lenka Neradová žije se svým manželem Robertem a dcerou Nikolkou
v pražských Kobylisích. Dočasnou členkou jejich malé domácnosti se stala i babička Zdenka Švédová, která má momentálně na starosti péči o vnučku. Lenka totiž nastoupila do práce a malou Nikolku čeká školka až na podzim.
Přípravu jídla má u Neradových na starosti především Lenka. Její manžel Robert pracuje sice jako profesionální kuchař, ale je natolik pracovně vytížený, že na vyvařování doma už nemá čas ani náladu. Přesto občas pomáhá – jak říká Lenka – hlavně dobrými radami.
Šetří čas
Malá Nikolka má mlsný jazýček a momentálně si velice oblíbila masíčko, proto se na stole denně objevují nějaké masové dobroty. A aby jídlo nebylo jednotvárné, využívá Lenka často novou fritézu ActiFry, se kterou má dobré zkušenosti. Dá se v ní připravovat maso i příloha současně (navíc s minimem tuku), což dobu strávenou v kuchyni výrazně zkrátí.
Ingredience
- Špízy
- 600 g vepřová kýta
- 100 g šunka
- 100 g sýr eidam
- 1 lžička grilovací koření
- dle chuti sůl a pepř
- Brambory
- 1 kg brambory
- snítka rozmarýn
- 1 lžíce olej
- trocha sůl
- Dip
- 200 g zakysaná smetana
- 2 lžičky dijonská hořčice
- 1 ředkvička
- 1 stroužek česneku
- trocha sůl a pepř
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Kýtu nakrojíme, paličkou ji rozklepeme na jeden velký plát a okořeníme grilovacím kořením, solí a pepřem. Poklademe plátky šunky a sýra. Srolujeme, nakrájíme na medailonky, které napícháme na špíz. Smažíme
8 minut v Tefal ActiFry nebo vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při teplotě 180 ˚C asi 15 minut. -
Brambory omyjeme a nakrájíme na měsíčky. Osolíme, přidáme lístky rozmarýnu, olej a smažíme v Tefal ActiFry 20 minut nebo pečeme v troubě při 180 ˚C 35 minut. Na dip smícháme zakysanou smetanu, přidáme hořčici, prolisovaný česnek, nakrájenou ředkvičku a dochutíme solí a pepřem.