Reklama
Reklama
U Moravcových na zeleninové letní roštěné
Fotogalerie:

U Moravcových na zeleninové letní roštěné

Redakce Pošli recept.cz
Redakce Pošli recept.cz
Praha
Dobříš leží pár kilometrů jižně od Prahy. Většina místních dojíždí do zaměstnání do hlavního města. Moravcovi nejdřív jezdili obráceně – z Prahy, kde žili, se každičký víkend vydávali pracovat na zděděném domku do Dobříše.

Zeleninová letní roštěná

 


Rádi se bavíme


Příroda v okolí Dobříše – malebné Brdské vrchy, lesy a rybník a přátelští sousedé rodinu Moravcových nakonec zlákali natolik, že zde zůstali už napořád.
 
Skoro jako v zoo
Nejdřív nás přivítal velký černý pes. Dva kocouři nedůvěřivě očichávali naše nohavice a barevní agapornisové nakukovali z klece. A konečně se pískáním dožadovalo pozornosti pořádně chlupaté morče. ‚‚Zvířat si díky dětem užíváme, ještě máme zlaté rybky,” zasvěcuje nás hlava rodiny, táta Zbyněk. ‚‚Dřív děti chovaly i křečky a zakrslé králíky. Dostatek prostoru pro nás i pro zvířata, to je jedna z velkých výhod rodinného domku.”
 
Hovádka od babičky
V kuchyni se už otáčejí tři šikovné kuchařky. Maminka Marcela, šestiletá Eliška, benjamínek rodiny, a ‚‚prostředníček‘‘ – dvanáctiletá Veronika. ‚‚Máme ještě Terezku, jenže té je už dvacet a studuje vysokou školu v Olomouci,” vysvětluje maminka. ‚‚Když přijede, snažím se ji co nejvíc rozmazlovat. Vařím její oblíbená jídla, aby si trochu užila domova.” K dnešnímu obědu Moravcovi připravují roštěnku se zeleninou. ‚‚Tohle jídlo vařívala už moje babička. Trávila jsem u ní každou volnou chvilku,” vzpomíná Marcela. ‚‚Dodnes si myslím, že babiččina stařičká kamna, do kterých jsme sbírali po lese dřevo, byla kouzelná. Ať na nich babička uvařila cokoliv, olizovali jsme se až za ušima. Třeba hovádka, jak se na Moravě říká bramborákům, no byla prostě božská, ještě dnes se mi sbíhají sliny.”
 
Máme rádi život
Veronika a Eliška předvádějí, jak umí pomáhat, a za chvíli je už maso v troubě. ‚‚Na vaření se podílíme všichni. Mamča na jaře uteče na zahradu mezi své milované kytky, a tak bychom mohli zůstat bez oběda,‘‘ směje se táta. ‚‚Takže já nebo Verča natáhneme zástěru a pustíme se do vaření.” Zdá se, že v této rodině je pořád veselo. Možná i proto se tu tak daří všem těm zvířatům a květinám. Obývák je plný hraček, vyprávění podbarvuje hudba. Oběd voní a my usedáme ke stolu. ‚‚Ani náš život není vždycky jednoduchý,” shodují se Moravcovi. ‚‚Snažíme se však radovat z každého nového dne a těšit se na všechno hezké, co nás ještě čeká.”

Ingredience

  • 4 lžíce kečup
  • 4 lžíce hořčice
  • 1 kg maso hovězí
  • pepř
  • 2 cibule
  • paprika sladká mletá
  • 3 rajčata
  • 3 paprika
  • olej
  • 4 lžíce mouka hladká

Doba přípravy

Počet porcí

6

Orientační cena

160 Kč

Postup přípravy

  1. Roštěnou nakrájíme na plátky, pořádně naklepeme. Plátky masa osolíme, opepříme, potřeme plnotučnou hořčicí a obalíme je v mouce. Osmahneme cibuli dozlatova, zaprášíme paprikou. Pak vložíme plátky masa a krátce je orestujeme. Roštěnky podlijeme teplou vodou a dusíme. Když je maso skoro měkké, přidáme pokrájená rajčata a papriky, kečup podle chuti a bylinky – tymián a bazalku.

Pošli recept! 7/2007 (13.6.2007)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

U Katky a Vojty na pikantním rýžovém salátu

U Katky a Vojty na pikantním rýžovém salátu

Stejně jako mnoho dnešních mladých mužů se Vojta v kuchyni skvěle orientuje, ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Pošlirecept TV /22.07.16
U Markéty s dětmi na slaném závinu s lososem

U Markéty s dětmi na slaném závinu s lososem

Ani se nepokoušela vybrat si jiné povolání, to, že se stane kuchařkou, bylo dáno už ...

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Pošlirecept TV /27.06.16
U Evy a Yalina na jahodovém cheesecaku

U Evy a Yalina na jahodovém cheesecaku

Co si ale rád odpustí, jsou knedlíky. „Knedlíky si nedávám, nechutnají mi. Stejně tak...

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Pošlirecept TV /01.06.16
U Marty s dcerami na smetanovém pohlazení na jahodovém lůžku

U Marty s dcerami na smetanovém pohlazení na jahodovém lůžku

Co má tato rodinka ráda kromě  vaření? Milují procházky a samozřejmě ...

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Pošlirecept TV /01.06.16
U Kateřiny a Elišky na kuřecích nudličkách po thajsku

U Kateřiny a Elišky na kuřecích nudličkách po thajsku

Kateřina, studentka vysoké školy, je místní, Eliška, která pracuje jako asistentka ...

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Pošlirecept TV /12.05.16
U Aničky a Zbyňka na Velikonočním koláči

U Aničky a Zbyňka na Velikonočním koláči

Prvním pokrmem, který spolu Anička se Zbyňkem připravovali, byla rajská polévka. ...

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Pošlirecept TV /08.04.16
 
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
01_TitulPRD11_Cukrovi_nocode

Cukroví

Silně a lahodně
rohlíčky po domě voní,
stále voní.
Nikdo si nevšímá,
jak jeho dieta mění se v dým.
Nejenom k cukroví
strávníci hladoví se skloní a přivoní,
dejme si decinku,
za malou chvilinku
připijem pospolu
na veselou vánoční noc. 

více
special

Pošli recept Extra speciál To nejlepší z drůbeže

Na otázku, co by si daly k obědu, odpovídaly moje děti vždycky naprosto jednoznačně – pečené kuřátko. Později si oblíbily slepici na paprice a ve věku teenagerů jim nejvíc šmakovaly nudličky z krůtího masa v pikantní omáčce. Drůbež u nás vždycky vedla a myslím si, že naše rodina rozhodně není jediná. Právě proto je tu speciál plný vašich nejoblíbenějších drůbežích receptů.!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama