Jana a Erik Moersovi bydlí se svými dětmi, Veronikou a Dominikem, v rodinném domku v Praze Pitkovicích. Jen pár kilometrů od domu se rozkládá známý průhonický park. Přestože tu žijí teprve od loňského roku, v Česku se jim líbí a doufají, že se zde usadí už natrvalo. Erik, bývalý ředitel námořní školy, sice musí hledat práci v jiném oboru, ale jak se říká: změna je život.
Dříve manželé Moersovi žili v malém městečku nedaleko Antverp. Do Erikovy rodné Belgie se Jana přestěhovala v roce 1998. Využila své zkušenosti z vrcholového sportu a založila Klub moderní gymnastiky. Práce bylo až nad hlavu, a tak ji často v kuchyni musel zastoupit Erik.
Nebát se nového
Dnes už sporáku vládne výhradně paní domu. Dá se říct, že v této rodině se jí mezinárodně: na stole se objevují jídla česká i belgická, dvakrát týdně ryby (losos, pangasius, treska) a také těstoviny, které všichni milují. ‚‚Hodně jsem se naučila od Erikovy maminky,‘‘ říká Jana. ‚‚Mušle jsem se zpočátku zdráhala ochutnat, ale příjemně mě překvapily.‘‘ Navíc ani u nás není tato pochoutka nedostupná, Jana s Erikem mušle běžně nakupují za rozumnou cenu v Makru.
Ingredience
- Ingredience
- 4 kg mušle (slávky)
- 4 cibule
- 200 g řapíkatý celer
- 1 svazek hladkolistá petrželka
- 4-6 stroužků česnek
- 40 g máslo
- trocha pepř a sůl
- 500 ml bílé víno
- 800 g brambory (varný typ A)
- dle potřeby fritovací olej
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Mušle namočíme do studené vody s troškou mléka. Ty, které se nezavřely, vyhodíme. Cibuli oloupeme a nakrájíme na půlkolečka, celer na tenké plátky. Petržel natrháme na kousky. Česnek oloupeme a prolisujeme.
-
V hrnci rozehřejeme máslo, na másle orestujeme všechnu zeleninu a pod pokličkou ji krátce podusíme. K zelenině dáme mušle, přiklopíme je a na středním plameni dusíme 5 minut. Pak opepříme a mušle promícháme tak, že přiklopeným hrncem zatřepeme a ty, které jsou vespod, prohodíme nahoru. Přilijeme bílé víno a ještě 3 minuty dusíme.
-
Brambory oloupeme, osušíme, nakrájíme na hranolky. Fritujeme ve friťáku na 170 °C 5–7 minut. Na 1 minutu vytáhneme z oleje a znovu fritujeme na 190 °C 2–3 minuty. Osolíme.