Reklama
U Moersových na mušlích po belgicku
Fotogalerie:
 

U Moersových na mušlích po belgicku

Jana Moersová

Praha

Jana a Erik Moersovi bydlí se svými dětmi, Veronikou a Dominikem, v rodinném domku v Praze Pitkovicích. Jen pár kilometrů od domu se rozkládá známý průhonický park. Přestože tu žijí teprve od loňského roku, v Česku se jim líbí a doufají, že se zde usadí už natrvalo. Erik, bývalý ředitel námořní školy, sice musí hledat práci v jiném oboru, ale jak se říká: změna je život.

Dříve manželé Moersovi žili v malém městečku nedaleko Antverp. Do Erikovy rodné Belgie se Jana přestěhovala v roce 1998. Využila své zkušenosti z vrcholového sportu a založila Klub moderní gymnastiky. Práce bylo až nad hlavu, a tak ji často v kuchyni musel zastoupit Erik.

Nebát se nového
Dnes už sporáku vládne výhradně paní domu. Dá se říct, že v této rodině se jí mezinárodně: na stole se objevují jídla česká i belgická, dvakrát týdně ryby (losos, pangasius, treska) a také těstoviny, které všichni milují. ‚‚Hodně jsem se naučila od Erikovy maminky,‘‘ říká Jana. ‚‚Mušle jsem se zpočátku zdráhala ochutnat, ale příjemně mě překvapily.‘‘ Navíc ani u nás není tato pochoutka nedostupná, Jana s Erikem mušle běžně nakupují za rozumnou cenu v Makru.

Loading the player ...

Ingredience

  • Ingredience
  • 4 kg mušle (slávky)
  • 4 cibule
  • 200 g řapíkatý celer
  • 1 svazek hladkolistá petrželka
  • 4-6 stroužků česnek
  • 40 g máslo
  • trocha pepř a sůl
  • 500 ml bílé víno
  • 800 g brambory (varný typ A)
  • dle potřeby fritovací olej

Doba přípravy

Počet porcí

4

Orientační cena

350 Kč

Postup přípravy

  1. Mušle namočíme do studené vody s troškou mléka. Ty, které se nezavřely, vyhodíme. Cibuli oloupeme a nakrájíme na půlkolečka, celer na tenké plátky. Petržel natrháme na kousky. Česnek oloupeme a prolisujeme.

  2. V hrnci rozehřejeme máslo, na másle orestujeme všechnu zeleninu a pod pokličkou ji krátce podusíme. K zelenině dáme mušle, přiklopíme je a na středním plameni dusíme 5 minut. Pak opepříme a mušle promícháme tak, že přiklopeným hrncem zatřepeme a ty, které jsou vespod, prohodíme nahoru. Přilijeme bílé víno a ještě 3 minuty dusíme.

  3. Brambory oloupeme, osušíme, nakrájíme na hranolky. Fritujeme ve friťáku na 170 °C 5–7 minut. Na 1 minutu vytáhneme z oleje a znovu fritujeme na 190 °C 2–3 minuty. Osolíme.

Pošli recept! - Speciál - Recepty ze světa (16.4.2012)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

U Katky a Vojty na pikantním rýžovém salátu

U Katky a Vojty na pikantním rýžovém salátu

Stejně jako mnoho dnešních mladých mužů se Vojta v kuchyni skvěle orientuje, ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Pošlirecept TV /22.07.16
U Markéty s dětmi na slaném závinu s lososem

U Markéty s dětmi na slaném závinu s lososem

Ani se nepokoušela vybrat si jiné povolání, to, že se stane kuchařkou, bylo dáno už ...

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Pošlirecept TV /27.06.16
U Evy a Yalina na jahodovém cheesecaku

U Evy a Yalina na jahodovém cheesecaku

Co si ale rád odpustí, jsou knedlíky. „Knedlíky si nedávám, nechutnají mi. Stejně tak...

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Pošlirecept TV /01.06.16
U Marty s dcerami na smetanovém pohlazení na jahodovém lůžku

U Marty s dcerami na smetanovém pohlazení na jahodovém lůžku

Co má tato rodinka ráda kromě  vaření? Milují procházky a samozřejmě ...

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Pošlirecept TV /01.06.16
U Kateřiny a Elišky na kuřecích nudličkách po thajsku

U Kateřiny a Elišky na kuřecích nudličkách po thajsku

Kateřina, studentka vysoké školy, je místní, Eliška, která pracuje jako asistentka ...

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Pošlirecept TV /12.05.16
U Aničky a Zbyňka na Velikonočním koláči

U Aničky a Zbyňka na Velikonočním koláči

Prvním pokrmem, který spolu Anička se Zbyňkem připravovali, byla rajská polévka. ...

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Pošlirecept TV /08.04.16
 
Reklama
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
Knedlíková kuchařka

Nejlepší polévky

Polévka je vlastně takový milý začátek, příslib všeho dobrého a lahodného, co nás teprve čeká. Měla by naladit chuťové pohárky, připravit žaludek na další teplé jídlo a vůbec pomoct nám trochu se zklidnit a uvolnit. Doufáme, že vám náš polévkový speciál přinese hodně nových nápadů, které zpestří váš jídelníček a třeba se stanou i oblíbenou rodinnou pochoutkou.

více
special

Pošli recept Extra speciál

Také máte někdy chuť si uvařit čaj, usadit se do křesla, jen tak odpočívat a vzpomínat na dětství? Prázdniny u babičky, vůně, která se line z kuchyně... To byla slast! Připomeň si s naším speciálem toto nádherné období a uvař si něco dobrého. Třeba objevíš právě ten recept, na který už roky vzpomínáš a jehož chuť tě hned po prvním soustu pohladí po duši.

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama