Reklama
U Moersových na mušlích po belgicku
Fotogalerie:
 

U Moersových na mušlích po belgicku

Jana Moersová

Praha

Jana a Erik Moersovi bydlí se svými dětmi, Veronikou a Dominikem, v rodinném domku v Praze Pitkovicích. Jen pár kilometrů od domu se rozkládá známý průhonický park. Přestože tu žijí teprve od loňského roku, v Česku se jim líbí a doufají, že se zde usadí už natrvalo. Erik, bývalý ředitel námořní školy, sice musí hledat práci v jiném oboru, ale jak se říká: změna je život.

Dříve manželé Moersovi žili v malém městečku nedaleko Antverp. Do Erikovy rodné Belgie se Jana přestěhovala v roce 1998. Využila své zkušenosti z vrcholového sportu a založila Klub moderní gymnastiky. Práce bylo až nad hlavu, a tak ji často v kuchyni musel zastoupit Erik.

Nebát se nového
Dnes už sporáku vládne výhradně paní domu. Dá se říct, že v této rodině se jí mezinárodně: na stole se objevují jídla česká i belgická, dvakrát týdně ryby (losos, pangasius, treska) a také těstoviny, které všichni milují. ‚‚Hodně jsem se naučila od Erikovy maminky,‘‘ říká Jana. ‚‚Mušle jsem se zpočátku zdráhala ochutnat, ale příjemně mě překvapily.‘‘ Navíc ani u nás není tato pochoutka nedostupná, Jana s Erikem mušle běžně nakupují za rozumnou cenu v Makru.

Loading the player ...

Ingredience

  • Ingredience
  • 4 kg mušle (slávky)
  • 4 cibule
  • 200 g řapíkatý celer
  • 1 svazek hladkolistá petrželka
  • 4-6 stroužků česnek
  • 40 g máslo
  • trocha pepř a sůl
  • 500 ml bílé víno
  • 800 g brambory (varný typ A)
  • dle potřeby fritovací olej

Doba přípravy

Počet porcí

4

Orientační cena

350 Kč

Postup přípravy

  1. Mušle namočíme do studené vody s troškou mléka. Ty, které se nezavřely, vyhodíme. Cibuli oloupeme a nakrájíme na půlkolečka, celer na tenké plátky. Petržel natrháme na kousky. Česnek oloupeme a prolisujeme.

  2. V hrnci rozehřejeme máslo, na másle orestujeme všechnu zeleninu a pod pokličkou ji krátce podusíme. K zelenině dáme mušle, přiklopíme je a na středním plameni dusíme 5 minut. Pak opepříme a mušle promícháme tak, že přiklopeným hrncem zatřepeme a ty, které jsou vespod, prohodíme nahoru. Přilijeme bílé víno a ještě 3 minuty dusíme.

  3. Brambory oloupeme, osušíme, nakrájíme na hranolky. Fritujeme ve friťáku na 170 °C 5–7 minut. Na 1 minutu vytáhneme z oleje a znovu fritujeme na 190 °C 2–3 minuty. Osolíme.

Pošli recept! - Speciál - Recepty ze světa (16.4.2012)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

U Katky a Vojty na pikantním rýžovém salátu

U Katky a Vojty na pikantním rýžovém salátu

Stejně jako mnoho dnešních mladých mužů se Vojta v kuchyni skvěle orientuje, ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Pošlirecept TV /22.07.16
U Markéty s dětmi na slaném závinu s lososem

U Markéty s dětmi na slaném závinu s lososem

Ani se nepokoušela vybrat si jiné povolání, to, že se stane kuchařkou, bylo dáno už ...

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Pošlirecept TV /27.06.16
U Evy a Yalina na jahodovém cheesecaku

U Evy a Yalina na jahodovém cheesecaku

Co si ale rád odpustí, jsou knedlíky. „Knedlíky si nedávám, nechutnají mi. Stejně tak...

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Pošlirecept TV /01.06.16
U Marty s dcerami na smetanovém pohlazení na jahodovém lůžku

U Marty s dcerami na smetanovém pohlazení na jahodovém lůžku

Co má tato rodinka ráda kromě  vaření? Milují procházky a samozřejmě ...

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Pošlirecept TV /01.06.16
U Kateřiny a Elišky na kuřecích nudličkách po thajsku

U Kateřiny a Elišky na kuřecích nudličkách po thajsku

Kateřina, studentka vysoké školy, je místní, Eliška, která pracuje jako asistentka ...

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Pošlirecept TV /12.05.16
U Aničky a Zbyňka na Velikonočním koláči

U Aničky a Zbyňka na Velikonočním koláči

Prvním pokrmem, který spolu Anička se Zbyňkem připravovali, byla rajská polévka. ...

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Pošlirecept TV /08.04.16
 
Reklama
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
Knedlíková kuchařka

Knedlíková kuchařka

Je to tak, knedlíky do českých jídelníčků prostě patří. Už ve škole nám dávají ovocné knedlíky, při slavnostnějších okamžicích si dopřejeme svíčkovou se šesti a během náročného týdne rodinu odbudeme knedlíkem s vajíčkem. Tím to však nemusí končit! Vyzkoušej jiné recepty i způsoby přípravy a uvidíš, že knedlíky jsou prostě nestárnoucím hitem.

více
special

Pošli recept Extra speciál

Také máte někdy chuť si uvařit čaj, usadit se do křesla, jen tak odpočívat a vzpomínat na dětství? Prázdniny u babičky, vůně, která se line z kuchyně... To byla slast! Připomeň si s naším speciálem toto nádherné období a uvař si něco dobrého. Třeba objevíš právě ten recept, na který už roky vzpomínáš a jehož chuť tě hned po prvním soustu pohladí po duši.

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama