Novomanželé Hana a Honza žijí na okraji Prahy nedaleko hostivařské přehrady, kam často chodí na procházky. Oba mají velice náročné zaměstnání – Hana je lékařka internistka a Honza pracuje jako manažer ve velkém vydavatelství – a tak relaxaci a pohyb na čerstvém vzduchu opravdu potřebují.
Stifado
Masíčko jíme rádi
Procházky však nejsou jedinou zálibou Matějovských. Honza miluje fotbal, takže třikrát týdně ho čeká trénink, Hana dřív aktivně hrála tenis, dnes už kvůli nedostatku času dělá sport rekreačně.
Manžel hodnotí
V kuchyni je trenérem i kapitánem mužstva Hana. ‚‚Musím po pravdě přiznat, že se Honza pravidelně nabízí jako pomocná síla, ale já jsem sólista a raději všechno dělám sama,‘‘ říká paní domu. A Honza dodává: ‚‚Na mě pak zbývá ochutnávání a posuzování. Naštěstí moje žena vaří opravdu skvěle, takže funkce degustátora je velmi příjemná.‘‘ U Matějovských mají rádi hlavně českou kuchyni, ze světové dávají přednost italské a řecké, z níž také pochází dnešní specialita – stifado. Jak nám Hana prozradila, mělo by se dělat hodně pomalu, aby se chutě dokonale prolnuly.
Ingredience
olej
cibule
česnek
maso
Doba přípravy
Počet porcí
4
Orientační cena
190 Kč
Postup přípravy
Na rozpáleném oleji dozlatova osmažíme najemno nakrájenou cibuli a česnek nasekaný na plátky. Přidáme na kostky pokrájené maso a zprudka opečeme.
Osolíme, opepříme, přidáme nakrájená nakládaná rajčata, protlak, trochu vody, červené víno, koření a v papiňáku dusíme 15–20 minut. Pokud budeme dusit v normálním hrnci, musíme počítat asi dvě hodiny, než maso změkne.
Na závěr vaření přidáme do jídla promyté nakládané malé cibulky. Hotové stifado podáváme nejlépe s čerstvou bílou bagetou.
Ať už využijete úrodu ze své zahrady nebo zavítáte někam na trh či do obchodu, určitě nepřijde jediný kousek ovoce nazmar. Přinášíme ti totiž recepty na sladké moučníky, nepečené dezerty a samozřejmě skvělé tipy na marmelády a kompoty. Je jen na vás, který vyzkoušíte, ale určitě ani u jednoho nešlápnete vedle. Dobrou chuť!
Vážení a milí čtenáři, připravili jsme pro vás další extra-speciální vydání časopisu Pošli recept!. Tentokrát jsme ho sestavili z vašich nejoblíbenějších sladkých receptů, o které si k nám do redakce píšete. Věříme, že se vám budou líbit a že budou mít úspěch u vašich blízkých i u hostů, jimž je nabídnete. Přejeme hodně zdaru při pečení a především dobrou chuť!