Dvě studentky z Prahy, Tereza a Magda, se spřátelily díky sportu. Jsou vášnivé cyklistky a ze všeho nejraději vyrážejí na orientační závody, kde soutěží jako tým. Závody se samozřejmě jezdí venku v přírodě, většinou v lese a po kopcích, a člověku při nich pěkně vyhládne. A to pak přichází ke slovu další společný zájem obou dívek – vaření a pečení.
Sbírka medailí svědčí o tom, že v orientační cyklistice jsou Tereza s Magdou skvělým týmem, a po pár minutách je nám jasné, že to stejně platí i o spolupráci v kuchyni. Vaření jim jde pěkně od ruky a každá ví, co má přesně dělat.
Klasika i zelenina
Recept na zapékanou zeleninu přinesla Magda, zkoušela ho doma s maminkou a v rodině se rychle ujal, přestože jinak u nich frčí spíš česká klasika. ‚‚Miluju vepřové s knedlíkem a se zelím,‘‘ směje se Magda. ‚‚Bylo to snad první, co jsem jako malá ochutnala. A taky si potrpím na omáčky. To ale neznamená, že si ráda nedám dobře upravenou zeleninu. ‘‘
Bez trouby to nejde
Její kamarádka dává přednost spíš lehčím jídlům, žebříček popularity vedou těstoviny a rýže. A především je nadšená cukrářka. ‚‚Pečení dezertů je můj velký koníček, mám slušnou sbírku receptů. Vystříhávám si je z časopisů, hledám na internetu,‘‘ svěřila se nám Tereza. ‚‚Proto je pro mě nejdůležitějším pomocníkem kvalitní trouba.‘‘
Ingredience
- 2 cuketa
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Cukety, lilek a brambory opláchneme. Mladé cukety ani lilek nemusíme loupat, slupka změkne (a navíc obsahuje nejvíc zdraví prospěšných látek), nové brambory také ne. Lilek nakrájíme na kolečka, osolíme a necháme vypotit. Pak ho spolu s cuketami a bramborami nakrájíme na kostky a orestujeme na olivovém oleji.
-
Po 5 minutách přidáme česnek a restujeme dalších 5 minut. Směs dáme do pekáče, přidáme oboje rajčata a smetanu. Osolíme, opepříme. Pečeme v troubě asi 30–45 minut na 180 °C.