Vaření je u nás záležitost celé rodiny. V kuchyni mi pomáhají obě děti i manžel. Každý z nás má trochu jiné chutě: já a manžel máme rádi lehká zeleninová jídla a ze všeho nejvíc cuketu na všechny možné způsoby. Děti milují omáčky a sladké pochoutky.
Jehněčí špízy
Máme různé chutě
V libereckém Horním Hanychově nás u domu přivítal velký hlídač, pes Barča, a všichni Kvapilovi: rodiče Petr a Štěpánka i jejich tři děti Šimon (9), Adam (6) a Šarlotka (3). Bylo znát, že pod Ještědem se jim žije dobře.
Teplé jídlo každý den
U Kvapilových drží kuchařské otěže v ruce maminka, ale ostatní jí rádi pomáhají. „Rád říkám, že myju nádobí, což znamená, že plním a vyprazdňuji myčku,“ usmívá se Petr. Štěpánka je na mateřské, vaří denně teplé obědy a k večeři něco lehčího, třeba zeleninové saláty.
Je těžké se zavděčit
Kluci mají rádi sladké, a tak se na stole objevují docela často ovocné knedlíky z tvarohového těsta. „Ty mi pomáhají dokonce balit,“ poznamenává maminka. Mají rádi omáčky, jako je svíčková nebo rajská. Rodiče si ale nejvíc pochutnají na cuketě nebo na salátech s různými zálivkami.
V hlavní roli cuketa
Dobroty z cuket si manželé oblíbili během několikaletého pobytu ve Francii. „Rádi ji připravujeme na nejrůznější způsoby se špagetami.“ Kromě toho jim chutnají zeleninové saláty s různými zálivkami.
Vaření je život
Štěpánka vaří jak vyzkoušená jídla, tak i experimentuje. ‚‚Mám čtyři kuchařky. Hodně jsem si oblíbila hrnečkovou metodu,‘‘ říká paní domu.
Ingredience
2 paličkyčesnek
5 kscibule
1 menšícuketa
1 lžícemed
1 dlolej
koření provensálské
sůl
1 lžíceocet balsamikový
1 kgmaso jehněčí
5 kspaprika žlutá
Doba přípravy
Počet porcí
6
Orientační cena
190 Kč
Postup přípravy
Maso naložíme den předem do marinády z medu, octa, oleje a česneku.
Nakrájíme cuketu na kolečka, cibuli nadrobno a papriku na kostičky.
Na špejli navlékáme střídavě maso, cibuli, papriku a cuketu.
Špízy pečeme přibližně půl hodiny při 180 °C nebo je grilujeme.
Ať už využijete úrodu ze své zahrady nebo zavítáte někam na trh či do obchodu, určitě nepřijde jediný kousek ovoce nazmar. Přinášíme ti totiž recepty na sladké moučníky, nepečené dezerty a samozřejmě skvělé tipy na marmelády a kompoty. Je jen na vás, který vyzkoušíte, ale určitě ani u jednoho nešlápnete vedle. Dobrou chuť!
Vážení a milí čtenáři, připravili jsme pro vás další extra-speciální vydání časopisu Pošli recept!. Tentokrát jsme ho sestavili z vašich nejoblíbenějších sladkých receptů, o které si k nám do redakce píšete. Věříme, že se vám budou líbit a že budou mít úspěch u vašich blízkých i u hostů, jimž je nabídnete. Přejeme hodně zdaru při pečení a především dobrou chuť!