Kristýna Nejepinská a Kateřina Šupková z Prahy jsou nejen sousedky, ale především dobré kamarádky. Mimo jiné i proto, že mají mnoho společného. Obě rády cestují, hodně sportují a také moc rády vaří. Jsou to energické mladé ženy, které žijí aktivně a baví je nové výzvy.
Nové nápady hned převádějí do praxe, a to samozřejmě i v kuchyni. Recept na jídlo, na které nás pozvaly, samy objevily teprve nedávno. Pro Katku to byla dokonce první ‚‚fenyklová‘‘ zkušenost a pravda je, že tato u nás bohužel méně využívaná zelenina ji nadchla.
Zelenina je trendy
Pro obě kamarádky je zelenina hlavní součástí jídelníčku. Hodně se řídí sezonou a jídlo připravují tak, aby ztratilo minimum vitaminů a dalších cenných látek. Kristýna si nemůže vynachválit troubu s funkcí pečení v páře, díky které vaří zdravě a navíc úsporně. ‚‚Mít na stole čerstvou zeleninu a ovoce je dnes naštěstí moderní,‘‘ říká Kristýna. ‚‚Pracuji jako zahradní architektka a mladí lidé, kteří si postaví dům, nechtějí okrasnou, ale především užitkovou zahradu, kde budou mít děti pořád co uzobávat. Touží si vypěstovat vlastní a zdravější rajčata, okurky, bylinky... A to je moc dobře.‘‘
Ingredience
- 3 fenykl
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Fenykl a cibule nakrájíme na silná kolečka. Spolu s masem pečeme pod pokličkou (nejlépe v páře) 20 minut. Pak osolíme, opepříme, obložíme kousky másla a pečeme dalších 10 minut.
-
Směs posypeme hoblinami parmazánu a zapečeme dozlatova dalších 10 minut (normální pečení s horkým vzduchem). Smetanu smíchanou s moukou přivedeme k varu. Zahustíme tak, aby vznikl hladký krém.
-
Uvařené brambory rozšťoucháme s máslem a nasekanou petrželkou. Servírujeme na předehřátých talířích, maso s fenyklem a cibulí lehce přelijeme smetanovou omáčkou.