Katka a Elena se přátelí už mnoho let, chodily do stejné mateřské školy a od té doby spolu tráví spoustu času. Obě bydlí v Kunraticích. Dvacetiletá Katka je vysokoškolačka, devatenáctiletá Elena studuje vyšší odbornou školu ekonomickou. Jako správné kamarádky mají i společné koníčky, v případě Katky a Eleny je to vaření.
Kde se vzala tahle záliba? Na Katku měly velký vliv babička s maminkou. ‚‚Hlavně s babičkou jsme často vařily, miluju její polévky a chtěla jsem se je všechny naučit,‘‘ říká Katka. ‚‚Maminka je taky skvělá kuchařka, víkendové obědy připravujeme spolu.‘‘
Musíme si pochutnat
Elena se zapojila do práce v kuchyni hlavně při studiu na hotelové škole. ‚‚Tam jsem poznala, že profesionální kuchařkou být nechci. Ale vaření jen tak pro zábavu je něco jiného.‘‘ Děvčata dávají přednost receptům, které nejsou příliš náročné na přípravu a na čas. ‚‚Hlavní je to, abychom si my i ti, pro které jídlo děláme, pochutnali. A taky legrace – ta je při společném kuchtění zaručená,‘‘ smějí se dívky.
Ingredience
- Těsto
- 120 g hera
- 180 g hladká mouka
- 60 g cukr moučka
- 1 žloutek
- Náplň
- 60 g cukr krystal
- 3 žloutky
- 300 ml smetana ke šlehání
- 100 g tmavá čokoláda
- dle chuti chilli
- trocha strouhaná pomerančová kůra
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Ve velké míse smícháme všechny suroviny s výjimkou žloutku, který vmícháme až úplně nakonec. Rukama dobře propracujeme těsto. Na hladkou moukou poprášeném vále rozválíme těsto na 3–4 mm tenkou placku širokou jako forma na dort. Vložíme ji do formy, umačkáme prsty a dáme do předehřáté trouby. Pečeme při 180 °C.
-
Na mírném ohni rozpustíme krystalový cukr, žloutky a šlehačku. Mícháme, dokud krém nezhoustne. Musí být hladký. Potom kastrůlek sundáme ze sporáku a stále mícháme. Přidáme čokoládu nalámanou na kousky, chilli a pomerančovou kůru. Krém nalijeme na korpus a dort dáme do lednice ztuhnout.