Reklama
U Jany a Tomáše na velikonočním králíkovi
Fotogalerie:

U Jany a Tomáše na velikonočním králíkovi

Jana Jirsáková

Veliká Ves

Jana s Tomášem přes týden žijí a pracují v Praze, ale na návštěvu nás pozvali do Janina rodiště, do Veliké Vsi. Připravili si pro nás recept na králíka se smetanovým špenátem. Jak nám vysvětlili, je to klasika, bez níž se na Velikonoce neobejdou. Stejně jako hlavička a mazanec na svátečním stole prostě musí být.

Tady na vesnici se příchod jara slavil opravdu poctivě. „Už od Zeleného čtvrtka jsme řádili s řehtačkami,“ vzpomíná Jana. „V neděli jsme přidali písničky a vybírali si sladkou výslužku. Velikonoční pondělí patřilo klukům, kteří nás museli vyšlehat. Mám ještě sestru, a protože náš dům leží uprostřed vesnice, byla to někdy pěkná mela.“ Tomáš pochází z Českého Brodu a dodnes, když se mu podaří přijet na Velikonoce k rodičům, vyráží s přáteli na pomlázku. „Stejně jako můj táta – ten se spolu s kamarády převlékli do krojů a chodili na koledu. Jeden čas měli i povoz s koňmi. Dnes už to tak velká akce není, ale legrace si užijeme dost.‘‘ 

Králičí je zdravé
Ale vraťme se zpět do kuchyně. Chtěli jsme vědět, proč Jana s Tomášem nevymění králíka za něco exotičtějšího. „Taky to souvisí s tradicemi a s dětstvím,“ vysvětluje Jana. „Králíky moji rodiče chovali, takže na našem stole se objevovali pravidelně. Jejich jemné a hlavně zdravé maso mám moc ráda. Je škoda, že se z českých kuchyní téměř vytratilo. Přitom dnes není problém najít čerstvého králíka na pultu u řezníka nebo v chladicím boxu v supermarketu.“

Máme rádi kvalitu
Naši hostitelé přiznávají, že dávají přednost kvalitním potravinám. Tomáš si často připravuje hamburgery a raději si připlatí za dobré maso a doma si je umele, než by si koupil mražený polotovar. „To, co jíme, přímo ovlivňuje naše zdraví, a toho se držíme,“ říká Jana. Nezbývá než souhlasit.  

Ingredience

  • Králík
  • 1 králík
  • 250 g bůček
  • 2 velké ciuble
  • 1 celý česnek
  • 1 kostka máslo
  • trocha sůl
  • trocha pepř
  • trocha nové koření
  • trocha zázvor
  • na špenát
  • 1 mražený listový špenát
  • 150 ml smetana
  • 3 stroužky česnek
  • 1 cibule
  • 30 g máslo
  • trocha pepř a sůl
  • Noky
  • 900 g vařené brambory
  • 300 g hrubá mouka
  • 2 vejce
  • 1 žloutek
  • 30 g máslo
  • špetka sůl

Doba přípravy

Počet porcí

4-5

Orientační cena

290 Kč

Postup přípravy

  1. Králíka naporcujeme a společně s bůčkem vložíme do zapékací mísy. Osolíme, opepříme, přidáme drcené nové koření a mletý zázvor. Zalijeme rozehřátým máslem smíchaným s utřeným česnekem a zasypeme cibulí nakrájenou na proužky.

  2. Cibuli nakrájíme nadrobno, orestujeme ji na másle a po chvíli přidáme špenát. Osolíme, opepříme a dusíme. Do téměř hotového špenátu prolisujeme alespoň tři stroužky česneku. Na závěr přilijeme smetanu, chvíli povaříme a odstavíme.

  3. Z brambor nastrouhaných najemno, mouky, vajec, žloutku, rozehřátého másla a soli vypracujeme těsto. Rozdělíme je na několik dílů a z každého uválíme 1,5 cm silné válečky. Rozkrájíme je na kousky velké 2 cm a vložíme do vroucí vody. Noky jsou hotové, když vyplavou na povrch.

Pošli recept! 4/2013 (4.3.2013)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

U Katky a Vojty na pikantním rýžovém salátu

U Katky a Vojty na pikantním rýžovém salátu

Stejně jako mnoho dnešních mladých mužů se Vojta v kuchyni skvěle orientuje, ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Pošlirecept TV /22.07.16
U Markéty s dětmi na slaném závinu s lososem

U Markéty s dětmi na slaném závinu s lososem

Ani se nepokoušela vybrat si jiné povolání, to, že se stane kuchařkou, bylo dáno už ...

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Pošlirecept TV /27.06.16
U Evy a Yalina na jahodovém cheesecaku

U Evy a Yalina na jahodovém cheesecaku

Co si ale rád odpustí, jsou knedlíky. „Knedlíky si nedávám, nechutnají mi. Stejně tak...

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Pošlirecept TV /01.06.16
U Marty s dcerami na smetanovém pohlazení na jahodovém lůžku

U Marty s dcerami na smetanovém pohlazení na jahodovém lůžku

Co má tato rodinka ráda kromě  vaření? Milují procházky a samozřejmě ...

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Pošlirecept TV /01.06.16
U Kateřiny a Elišky na kuřecích nudličkách po thajsku

U Kateřiny a Elišky na kuřecích nudličkách po thajsku

Kateřina, studentka vysoké školy, je místní, Eliška, která pracuje jako asistentka ...

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Pošlirecept TV /12.05.16
U Aničky a Zbyňka na Velikonočním koláči

U Aničky a Zbyňka na Velikonočním koláči

Prvním pokrmem, který spolu Anička se Zbyňkem připravovali, byla rajská polévka. ...

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Pošlirecept TV /08.04.16
 
Reklama
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
Knedlíková kuchařka

Nejlepší polévky

Polévka je vlastně takový milý začátek, příslib všeho dobrého a lahodného, co nás teprve čeká. Měla by naladit chuťové pohárky, připravit žaludek na další teplé jídlo a vůbec pomoct nám trochu se zklidnit a uvolnit. Doufáme, že vám náš polévkový speciál přinese hodně nových nápadů, které zpestří váš jídelníček a třeba se stanou i oblíbenou rodinnou pochoutkou.

více
special

Pošli recept Extra speciál

Také máte někdy chuť si uvařit čaj, usadit se do křesla, jen tak odpočívat a vzpomínat na dětství? Prázdniny u babičky, vůně, která se line z kuchyně... To byla slast! Připomeň si s naším speciálem toto nádherné období a uvař si něco dobrého. Třeba objevíš právě ten recept, na který už roky vzpomínáš a jehož chuť tě hned po prvním soustu pohladí po duši.

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama