Reklama
U Hořákových na jahodových knedlících
Fotogalerie:

U Hořákových na jahodových knedlících

Redakce Pošli recept.cz
Redakce Pošli recept.cz
Praha
Hana Hořáková je srdcem i duší výtvarnice. Má obchod s výtvarnými potřebami, zabývá se paspartováním a jejím velkým koníčkem jsou stará česká řemesla. Protože pracuje většinou doma, má – vlastně musí mít – také vřelý vztah ke kuchyni. Vždyť denně vaří teplé jídlo pro své dva chlapy.

Tvarohové knedlíky s jahodami

 
 
 

držíme se tradice

 
 Hořákovi žijí ve Vinoři. Hanin manžel Josef také pracuje doma, má opravárenskou dílnu. Jejich devatenáctiletý syn, také Josef, má zase úplně jiné sklony – učí se kuchařskému řemeslu.

Kuchařkou od 14 let
Hana se nám svěřila, že perfektně vaří už od svých mladých let. ‚‚Byla jsem nejstarší a jediná holka, měla jsem na starosti mladšího bratra a dva bratrance, a tak vlastně nic jiného nezbývalo,‘‘ vysvětluje paní domu. ‚‚Už ve čtrnácti jsem uměla připravit knedlíky, omáčky a upéct maso.‘‘ Zkušenosti se Haně rozhodně hodily, syn je momentálně ve věku, kdy sní spousty jídla, a tak sporák ani nemá šanci vychladnout.

Těsto v pekárně
U Hořákových zůstávají věrní české kuchyni, často dělají knedlíky či buchty. ‚‚Nemůžu si vynachválit domácí pekárnu,‘‘ říká Hana. ‚‚Připraví kynuté těsto jednoduše a bez námahy a já se zatím můžu věnovat něčemu jinému.‘‘
 

Ingredience

  • 500 g tvaroh
  • 250 g krupice dětská
  • 1 vejce
  • na omaštění máslo
  • 100 g na strouhání tvaroh
  • 500 g jahody
  • 100 g cukr krupice
  • 250 ml šlehačka

Doba přípravy

Počet porcí

4

Orientační cena

60 Kč

Postup přípravy

  1. Z tvarohu, krupičky a vejce vypracujeme těsto. Z těsta tvarujeme kuličky, které házíme do vroucí vody. Vaříme je zhruba 2–3 minuty po vyplavání na hladinu.
  2. Knedlíčky dáme na talíř a posypeme je nakrájeným a pocukrovaným ovocem. Podle chuti je polijeme máslem, šlehačkou a posypeme strouhaným tvarohem.

    TIP Ovoce jemně rozvař s cukrem a knedlíky podávej polité ovocnou omáčkou.

Pošli recept! 8/2011 (4.7.2011)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

U Katky a Vojty na pikantním rýžovém salátu

U Katky a Vojty na pikantním rýžovém salátu

Stejně jako mnoho dnešních mladých mužů se Vojta v kuchyni skvěle orientuje, ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Pošlirecept TV /22.07.16
U Markéty s dětmi na slaném závinu s lososem

U Markéty s dětmi na slaném závinu s lososem

Ani se nepokoušela vybrat si jiné povolání, to, že se stane kuchařkou, bylo dáno už ...

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Pošlirecept TV /27.06.16
U Evy a Yalina na jahodovém cheesecaku

U Evy a Yalina na jahodovém cheesecaku

Co si ale rád odpustí, jsou knedlíky. „Knedlíky si nedávám, nechutnají mi. Stejně tak...

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Pošlirecept TV /01.06.16
U Marty s dcerami na smetanovém pohlazení na jahodovém lůžku

U Marty s dcerami na smetanovém pohlazení na jahodovém lůžku

Co má tato rodinka ráda kromě  vaření? Milují procházky a samozřejmě ...

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Pošlirecept TV /01.06.16
U Kateřiny a Elišky na kuřecích nudličkách po thajsku

U Kateřiny a Elišky na kuřecích nudličkách po thajsku

Kateřina, studentka vysoké školy, je místní, Eliška, která pracuje jako asistentka ...

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Pošlirecept TV /12.05.16
U Aničky a Zbyňka na Velikonočním koláči

U Aničky a Zbyňka na Velikonočním koláči

Prvním pokrmem, který spolu Anička se Zbyňkem připravovali, byla rajská polévka. ...

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Pošlirecept TV /08.04.16
 
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
PRD09_Podzimni_peceni_Predplatne

Podzimní pečení

Léto bylo dlouhé a opravdu intenzivní. I když je už za námi, zanechalo po sobě stromy obsypané švestkami, jablky, hruškami a plné nůše ořechů. Co s tím vším udělat? Asi nejlepším a nejchutnějším nápadem, který jistě ocení celá rodina, je upéct něco sladkého. Buchty, nebo koláče? To je vlastně jedno, protože každý podzimní zákusek je skvělý!

více
rychle_moucniky

Pošli recept Extra speciál Bylinky

Když jsem byla malá, bylinkový záhon na babiččině zahradě mi připadal jako malé voňavé království. Šťovík jsem si dávala místo žvýkačky, petržel nechyběla v žádné polévce, libečkem voněly vařené brambory, bez saturejky se neobešly luštěniny. Usínala jsem po meduňkovém čaji, osvěžila mě mátová limonáda. Kašel zaháněl bezinkový sirup, med z pampelišek pomáhal na rýmu. Žili jsme s bylinkami a užívali si je dosyta. Jsem ráda, že opět přišly do módy. Jsou totiž báječné, zkuste je taky!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama