Tvarohové knedlíky s jahodami

držíme se tradice
Kuchařkou od 14 let
Hana se nám svěřila, že perfektně vaří už od svých mladých let. ‚‚Byla jsem nejstarší a jediná holka, měla jsem na starosti mladšího bratra a dva bratrance, a tak vlastně nic jiného nezbývalo,‘‘ vysvětluje paní domu. ‚‚Už ve čtrnácti jsem uměla připravit knedlíky, omáčky a upéct maso.‘‘ Zkušenosti se Haně rozhodně hodily, syn je momentálně ve věku, kdy sní spousty jídla, a tak sporák ani nemá šanci vychladnout.
Těsto v pekárně
U Hořákových zůstávají věrní české kuchyni, často dělají knedlíky či buchty. ‚‚Nemůžu si vynachválit domácí pekárnu,‘‘ říká Hana. ‚‚Připraví kynuté těsto jednoduše a bez námahy a já se zatím můžu věnovat něčemu jinému.‘‘
Ingredience
- 500 g tvaroh
- 250 g krupice dětská
- 1 vejce
- na omaštění máslo
- 100 g na strouhání tvaroh
- 500 g jahody
- 100 g cukr krupice
- 250 ml šlehačka
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Z tvarohu, krupičky a vejce vypracujeme těsto. Z těsta tvarujeme kuličky, které házíme do vroucí vody. Vaříme je zhruba 2–3 minuty po vyplavání na hladinu.
-
Knedlíčky dáme na talíř a posypeme je nakrájeným a pocukrovaným ovocem. Podle chuti je polijeme máslem, šlehačkou a posypeme strouhaným tvarohem.
TIP Ovoce jemně rozvař s cukrem a knedlíky podávej polité ovocnou omáčkou.