Reklama
Játrová paštika
Fotogalerie:
 

U holečkových na játrové paštice

Redakce Pošli recept.cz
Redakce Pošli recept.cz
Praha

Patnáct kilometrů severně od Prahy leží městečko Odolena Voda, rodiště básníka Vítězslava Hálka. My jsme se sem vypravili za rodinou Holečkových. Táta Mirek, máma Markéta, dvanáctiletá Kristýnka a devítiletá Terezka nás pozvali, abychom ochutnali pochoutky z jejich kuchyně a popovídali si s nimi o tom,jak se žije lidem, kteří dávají přednos tpoctivé stravě a vlastním surovinám.

Markéta ani Mirek nezapřou své vesnické kořeny. Odmalička žili v rodinách, které se věnovaly zemědělství. I proto pro ně nikdy nebyl problém chovat slepice, kachny či králíky a každý rok si udělat pořádnou zabijačku.

PR_spec_Zabijacka_Holeckovi_115

Vše se spotřebuje

Z domácích zvířat Holečkovým dnes už zůstali jen králíci, ale od zabijačky neupustili. Čuníka si nechávají vykrmit a s nejtěžšími pracemi pomůže profesionální řezník. ‚‚Vše ostatní už zvládnu sám, ‘‘ říká Mirek. ‚‚Máme doma velký mlýnek na maso i nabíječku, s níž se plní klobásy a párky. Maso, které nesníme a nevejde se do mrazáku, spotřebujeme do konzerv. Nic nepřijde nazmar.‘‘

Táta vaří i peče

Nejčastěji se v kuchyni otáčí Markéta, ale sama přiznává, že mnohem líp vaří její muž. ‚‚Mirek dokáže dát jídlu vždy něco navíc, takže je záruka, že si pochutnáme. I naše holky často chtějí, aby oběd udělal táta. A sladké peče líp než vyučený cukrář!‘‘ To, že Mirek umí, můžeme potvrdit i my. Paštika byla skvělá. Zkus ji i ty!


Ingredience

  • Hlavní suroviny
  • 150g sádlo
  • 3 středně velké cibule
  • 500g vepřový bok bez kosti
  • 500g vepřová játra
  • dle chuti pepř, sůl, majoránka a kmín
  • 200g máslo

Doba přípravy

Počet porcí

6

Orientační cena

130 Kč

Postup přípravy

  1. Pokrájenou cibuli osmažíme na sádle dorůžova, přidáme vepřové maso nakrájené na kostky a dusíme asi 15–20 minut.

  2. V mlýnku na maso rozemeleme syrová játra a podušené maso, smícháme je dohromady a přidáme sůl a koření. Dusíme dalších asi 20 minut. Nakonec přidáme máslo na zjemnění.

  3. Formu (např. srnčí hřbet) vyložíme potravinářskou fólií, poklademe ji na slabší plátky nakrájeným špekem a navrstvíme do ní paštiku. Dáme do chladu ztuhnout, nejlépe přes noc. Vyklopíme, mažeme na bílý chléb, ozdobíme cibulkou a brusinkovým džemem.

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

U Katky a Vojty na pikantním rýžovém salátu

U Katky a Vojty na pikantním rýžovém salátu

Stejně jako mnoho dnešních mladých mužů se Vojta v kuchyni skvěle orientuje, ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Pošlirecept TV /22.07.16
U Markéty s dětmi na slaném závinu s lososem

U Markéty s dětmi na slaném závinu s lososem

Ani se nepokoušela vybrat si jiné povolání, to, že se stane kuchařkou, bylo dáno už ...

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Pošlirecept TV /27.06.16
U Evy a Yalina na jahodovém cheesecaku

U Evy a Yalina na jahodovém cheesecaku

Co si ale rád odpustí, jsou knedlíky. „Knedlíky si nedávám, nechutnají mi. Stejně tak...

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Pošlirecept TV /01.06.16
U Marty s dcerami na smetanovém pohlazení na jahodovém lůžku

U Marty s dcerami na smetanovém pohlazení na jahodovém lůžku

Co má tato rodinka ráda kromě  vaření? Milují procházky a samozřejmě ...

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Pošlirecept TV /01.06.16
U Kateřiny a Elišky na kuřecích nudličkách po thajsku

U Kateřiny a Elišky na kuřecích nudličkách po thajsku

Kateřina, studentka vysoké školy, je místní, Eliška, která pracuje jako asistentka ...

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Pošlirecept TV /12.05.16
U Aničky a Zbyňka na Velikonočním koláči

U Aničky a Zbyňka na Velikonočním koláči

Prvním pokrmem, který spolu Anička se Zbyňkem připravovali, byla rajská polévka. ...

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Pošlirecept TV /08.04.16
 
Reklama
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
PRD06_Kucharka_na_prazdniny_Nocode

Kuchařka na prázdniny

Léto je tu, děti vyrážejí na prázdniny a tebe to táhne někam do přírody? Pokud ano, máme to stejně. Nemuset jít do práce, udělat si svačinu, vzít batoh, najíst se v trávě a večer maximálně hodit kus masa na gril. Pak už jen sedět, nic nedělat a užívat si teplé počasí s rodinou u skleničky něčeho dobrého a probírat plány, kam půjdeme zítra.

více
special

Pošli recept Extra speciál Zábavné čtení na léto

Léto budiž pochváleno! Užijte si ho s naším oddychovým speciálem, kde mimo kvízů, humoru, tipů, horoskopů, křížovek a dalšího zábavného luštění najdete mnoho skvělých příběhů, teceptů a dalšího oddechového čtení.

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama