Reklama
U Heleny a Dáši na bramboráku z trouby
Fotogalerie:
 

U Heleny a Dáši na bramboráku z trouby

Dagmar Dandová

Říčany

Helena a Dáša z Říčan se spolu přátelí už od střední školy. Kromě toho, že se často scházejí při sportu, který obě milují, si občas dávají dostaveníčko i v kuchyni. Přestože obě preferují lehčí jídla z drůbeže a zeleniny, dnes pro nás upekly bramborák se slaninou a se zelím. Když je spěch, připraví se těsto den předem, pak ho stačí jen rozetřít na plech a strčit do trouby.

Nové recepty a nápady do kuchyně hledají obě kamarádky hlavně v časopisech. „Když zkouším něco nového, chci, aby to bylo rychlé a já nemusela u sporáku trávit několik hodin,“ říká Helena. „S manželem jezdíme na výlety, vyrážíme na kolech nebo na běžkách a vracíme se až večer, takže není čas na dlouhé vyvařování.“

Chutně i v jídelně
Dáša vyučuje na střední škole a přes týden obědvá ve školní jídelně. „Vaří tam skutečně  moc dobře,“ ujišťuje nás, „každý den máme na výběr ze tří jídel a z toho je jedno vegetariánské. Pak mi už stačí studená večeře, a tak se v kuchyni nejvíc otáčím o víkendu. 

Zdravě v páře
Heleniným oblíbeným spotřebičem je parní hrnec. „Dělám v něm brambory a zeleninu. Vše je za pár minut hotové, chuťově vynikající a hlavně zdravé.“ A aby byl zdravější i bramborák, naučily se ho Dáša s Helenou péct v troubě. Nenasákne tukem při smažení a i příprava je rychlejší. Určitě stojí za vyzkoušení.

Loading the player ...

Ingredience

  • 1 kg brambory
  • 4 lžíce polohrubá mouka
  • 3 vejce
  • 100 g anglická slanina
  • 2 lžičky sůl
  • 1 lžička kmín
  • 3 llžičky majoránka
  • 200 g kysané zelí
  • 5 stroužků česnek
  • 1 lžíce sádlo

Doba přípravy

Počet porcí

4

Orientační cena

60 Kč

Postup přípravy

  1. Brambory oloupeme a nastrouháme na hrubším struhadle. Vymačkáme z nich vodu a přidáme polohrubou mouku, vejce a nasekanou anglickou slaninu. Přisypeme dvě lžičky soli, lžičku kmínu a 2–3 lžičky majoránky a důkladně promícháme.

  2. Vmícháme kysané zelí, prolisovaný česnek a směs rozetřeme na plech. Plech můžeme vyložit pečicím papírem, bramborák se pak nepřipaluje. Pokapeme rozpuštěným sádlem a pečeme v rozpálené troubě při 180 °C dozlatova.

Pošli recept! - Speciál - Super večeře (15.5.2013)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

U Katky a Vojty na pikantním rýžovém salátu

U Katky a Vojty na pikantním rýžovém salátu

Stejně jako mnoho dnešních mladých mužů se Vojta v kuchyni skvěle orientuje, ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Pošlirecept TV /22.07.16
U Markéty s dětmi na slaném závinu s lososem

U Markéty s dětmi na slaném závinu s lososem

Ani se nepokoušela vybrat si jiné povolání, to, že se stane kuchařkou, bylo dáno už ...

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Pošlirecept TV /27.06.16
U Evy a Yalina na jahodovém cheesecaku

U Evy a Yalina na jahodovém cheesecaku

Co si ale rád odpustí, jsou knedlíky. „Knedlíky si nedávám, nechutnají mi. Stejně tak...

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Pošlirecept TV /01.06.16
U Marty s dcerami na smetanovém pohlazení na jahodovém lůžku

U Marty s dcerami na smetanovém pohlazení na jahodovém lůžku

Co má tato rodinka ráda kromě  vaření? Milují procházky a samozřejmě ...

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Pošlirecept TV /01.06.16
U Kateřiny a Elišky na kuřecích nudličkách po thajsku

U Kateřiny a Elišky na kuřecích nudličkách po thajsku

Kateřina, studentka vysoké školy, je místní, Eliška, která pracuje jako asistentka ...

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Pošlirecept TV /12.05.16
U Aničky a Zbyňka na Velikonočním koláči

U Aničky a Zbyňka na Velikonočním koláči

Prvním pokrmem, který spolu Anička se Zbyňkem připravovali, byla rajská polévka. ...

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Pošlirecept TV /08.04.16
 
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
special

Levné dobroty

Znáte rčení „za málo peněz hodně muziky“? Tato věta se pro mě po Vánocích stává kuchařskou mantrou. V lednu mi vždy připadá, že si moje fantazie vzala dovolenou a účet si fouká bolístky.

více
PosliRecept_extraspecial1712_copy

Pošli recept extra speciál Cukroví

Každý rok po svátcích se dušuji, že příští Vánoce pečení cukroví omezím na minimum. ‚‚Dva tři druhy a dost,‘‘...

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama