Helena a Dáša z Říčan se spolu přátelí už od střední školy. Kromě toho, že se často scházejí při sportu, který obě milují, si občas dávají dostaveníčko i v kuchyni. Přestože obě preferují lehčí jídla z drůbeže a zeleniny, dnes pro nás upekly bramborák se slaninou a se zelím. Když je spěch, připraví se těsto den předem, pak ho stačí jen rozetřít na plech a strčit do trouby.
Nové recepty a nápady do kuchyně hledají obě kamarádky hlavně v časopisech. „Když zkouším něco nového, chci, aby to bylo rychlé a já nemusela u sporáku trávit několik hodin,“ říká Helena. „S manželem jezdíme na výlety, vyrážíme na kolech nebo na běžkách a vracíme se až večer, takže není čas na dlouhé vyvařování.“
Chutně i v jídelně
Dáša vyučuje na střední škole a přes týden obědvá ve školní jídelně. „Vaří tam skutečně moc dobře,“ ujišťuje nás, „každý den máme na výběr ze tří jídel a z toho je jedno vegetariánské. Pak mi už stačí studená večeře, a tak se v kuchyni nejvíc otáčím o víkendu.
Zdravě v páře
Heleniným oblíbeným spotřebičem je parní hrnec. „Dělám v něm brambory a zeleninu. Vše je za pár minut hotové, chuťově vynikající a hlavně zdravé.“ A aby byl zdravější i bramborák, naučily se ho Dáša s Helenou péct v troubě. Nenasákne tukem při smažení a i příprava je rychlejší. Určitě stojí za vyzkoušení.
Ingredience
- 1 kg brambory
- 4 lžíce polohrubá mouka
- 3 vejce
- 100 g anglická slanina
- 2 lžičky sůl
- 1 lžička kmín
- 3 llžičky majoránka
- 200 g kysané zelí
- 5 stroužků česnek
- 1 lžíce sádlo
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Brambory oloupeme a nastrouháme na hrubším struhadle. Vymačkáme z nich vodu a přidáme polohrubou mouku, vejce a nasekanou anglickou slaninu. Přisypeme dvě lžičky soli, lžičku kmínu a 2–3 lžičky majoránky a důkladně promícháme.
-
Vmícháme kysané zelí, prolisovaný česnek a směs rozetřeme na plech. Plech můžeme vyložit pečicím papírem, bramborák se pak nepřipaluje. Pokapeme rozpuštěným sádlem a pečeme v rozpálené troubě při 180 °C dozlatova.