Maminka Lenka, tatínek Petr a děti Tomášek, Barborka a Verunka Hájkovi bydlí sice v pražském panelovém bytě, ale do Milíčovského lesa to mají jen dvě minuty cesty. Proto se jim ve čtvrti Újezd nedaleko Průhonic moc líbí. Přijali jsme jejich pozvání a pochutnali si na skvělém jogurtovém koláči.
Jogurtový koláč
Královnou je v kuchyni většinou maminka Lenka, která je nyní na mateřské dovolené s nejmladším Tomáškem. ‚‚Vařím v týdnu běžná jídla,‘‘ přiznala. ‚‚Manžel zase o víkendu připravuje různé speciality,‘‘ pochválila šikovného tatínka tří capartů.
Česká klasika
Co jedí nejčastěji? ‚‚Hlavně omáčky," odpovídá hbitě paní Lenka. ‚‚Děti je milují, hlavně rajskou, koprovku, na paprice," vyjmenovává. Ona sama má prý nejraději italskou kuchyni.
Stále dokola
Recepty převzala od maminky, ale hodně ji naučil život sám. ‚‚Často vařím z hlavy, někdy kouknu i do kuchařky. Většinou však máme rodinný repertoár – oblíbené recepty, které stále dokola opakujeme podle toho, co je zrovna ve spíži.‘‘ Když to jde, většinou o víkendu a večer, stoluje rodina pohromadě. ‚‚Tomášek teď začal s příkrmy, tak chci, abychom jedli všichni spolu.‘‘ Pětiletá Verunka už brzy začne v kuchyni pomáhat. ‚‚Je vidět, že zájem má, ale já se ještě bojím,‘‘ objímá svou dcerku sympatická maminka.
Ingredience
Těsto
1jogurt bílý
1 kelímekmouka polohrubá
2vejce
1prášek do pečiva
1/2 kelímkucukr krupice
1cukr vanilkový
500 gmeruňky
na posypánímák mletý
Drobenka
2 lžícemouka hrubá
1 lžícemáslo
1 lžícecukr krupice
Doba přípravy
Počet porcí
8
Orientační cena
80 Kč
Postup přípravy
Ingredience na koláč smícháme a nalijeme na plech vyložený pečicím papírem.
Na těsto nasypeme mák, poklademe ho rozpůlenými meruňkami nebo jiným sezonním ovocem a posypeme drobenkou.
Pečeme zhruba 30–40 minut v předehřáté troubě na 180 °C.
Ať už využijete úrodu ze své zahrady nebo zavítáte někam na trh či do obchodu, určitě nepřijde jediný kousek ovoce nazmar. Přinášíme ti totiž recepty na sladké moučníky, nepečené dezerty a samozřejmě skvělé tipy na marmelády a kompoty. Je jen na vás, který vyzkoušíte, ale určitě ani u jednoho nešlápnete vedle. Dobrou chuť!
Vážení a milí čtenáři, připravili jsme pro vás další extra-speciální vydání časopisu Pošli recept!. Tentokrát jsme ho sestavili z vašich nejoblíbenějších sladkých receptů, o které si k nám do redakce píšete. Věříme, že se vám budou líbit a že budou mít úspěch u vašich blízkých i u hostů, jimž je nabídnete. Přejeme hodně zdaru při pečení a především dobrou chuť!