Reklama
U Dáši na Babiččině koláči
Fotogalerie:
 

U Dáši na Babiččině koláči

Dagmar Havlová

Nehvizdy

Paní Dáša nás pozvala na návštěvu do Nehvizd. Když jsme dorazili, čekalo na nás překvapení – synovec Přemek, který nečekaně dorazil na návštěvu. Naštěstí se vůbec nestyděl a hned se zapojil do práce. Podle vlastních slov má zatím zkušenosti pouze s ochutnáváním, ale je docela možné, že se od své šikovné tety časem naučí připravit i nějakou pochoutku.

Dáša žila několik let v Itálii, a jak se nám přiznala, italská kuchyně je od té doby její srdeční záležitostí. ‚‚U nás v Čechách je to však oříšek. Sehnat tu suroviny tak čerstvé a kvalitní jako v Itáli je problém. Například jejich smetana na vaření je hustá a krémová, podobnou tu nekoupím, pro tu si tam musím zajet.‘‘ 

Ctí tradice
Ale u Dáši neochutnáte pouze středomořské pochoutky. Drží se i tradičních receptů, které se v rodině předávají dlouhé generace. Například koláč, který nám za asistence synovce Přemka upekla, už dělávala její praprababička. ‚‚Samozřejmě občas ráda vyzkouším i něco nového. Vždy si to však upravím tak trochu podle sebe,‘‘ říká Dáša.

Česnek a citron
‚‚Mám ráda česnek a bylinky, třeba tymián a rozmarýn. Dávám je do všeho, a kde to nejde, přidám citron.‘‘ Podle Dáši jsou jídla, která si takto přizpůsobí, nakonec lepší než podle původní receptury. Třeba se do Nehvizd za další dobrotou časem zase vypravíme.

Ingredience

  • Těsto
  • 500 g polohrubá mouka
  • 1 hera
  • 1 vejce
  • 1 kypřicí prášek
  • 100 ml mléko
  • Náplň
  • 1 kg strouhaná jablka
  • 2 vanilkové pudinky
  • 7 lžic cukr nebo med
  • 1 vanilkový cukr
  • dle chuti vlašské ořechy

Doba přípravy

Počet porcí

20

Orientační cena

60 Kč

Postup přípravy

  1. Zpracujeme těsto a rozdělíme ho na dva díly. První díl rozválíme na placku a tu rozprostřeme na tukem vymazaný hlubší plech. Na ni navrstvíme jablka smíchaná s pudinkovými prášky a cukrem a posypeme je vanilkovým cukrem. Druhou placku rozválíme na velikost plechu a válečkem přeneseme na jablka.

  2. Potřeme vodou a asi šestkrát propícháme vidličkou. Posypeme nahrubo posekanými ořechy a pečeme při 180 °C přibližně 30 minut.

Pošli recept! - Speciál - Jablka, ořechy, med (15.10.2012)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

U Katky a Vojty na pikantním rýžovém salátu

U Katky a Vojty na pikantním rýžovém salátu

Stejně jako mnoho dnešních mladých mužů se Vojta v kuchyni skvěle orientuje, ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Pošlirecept TV /22.07.16
U Markéty s dětmi na slaném závinu s lososem

U Markéty s dětmi na slaném závinu s lososem

Ani se nepokoušela vybrat si jiné povolání, to, že se stane kuchařkou, bylo dáno už ...

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Pošlirecept TV /27.06.16
U Evy a Yalina na jahodovém cheesecaku

U Evy a Yalina na jahodovém cheesecaku

Co si ale rád odpustí, jsou knedlíky. „Knedlíky si nedávám, nechutnají mi. Stejně tak...

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Pošlirecept TV /01.06.16
U Marty s dcerami na smetanovém pohlazení na jahodovém lůžku

U Marty s dcerami na smetanovém pohlazení na jahodovém lůžku

Co má tato rodinka ráda kromě  vaření? Milují procházky a samozřejmě ...

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Pošlirecept TV /01.06.16
U Kateřiny a Elišky na kuřecích nudličkách po thajsku

U Kateřiny a Elišky na kuřecích nudličkách po thajsku

Kateřina, studentka vysoké školy, je místní, Eliška, která pracuje jako asistentka ...

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Pošlirecept TV /12.05.16
U Aničky a Zbyňka na Velikonočním koláči

U Aničky a Zbyňka na Velikonočním koláči

Prvním pokrmem, který spolu Anička se Zbyňkem připravovali, byla rajská polévka. ...

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Pošlirecept TV /08.04.16
 
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
PRD09_Podzimni_peceni_Predplatne

Podzimní pečení

Léto bylo dlouhé a opravdu intenzivní. I když je už za námi, zanechalo po sobě stromy obsypané švestkami, jablky, hruškami a plné nůše ořechů. Co s tím vším udělat? Asi nejlepším a nejchutnějším nápadem, který jistě ocení celá rodina, je upéct něco sladkého. Buchty, nebo koláče? To je vlastně jedno, protože každý podzimní zákusek je skvělý!

více
special

Pošli recept Extra speciál To nejlepší z drůbeže

Na otázku, co by si daly k obědu, odpovídaly moje děti vždycky naprosto jednoznačně – pečené kuřátko. Později si oblíbily slepici na paprice a ve věku teenagerů jim nejvíc šmakovaly nudličky z krůtího masa v pikantní omáčce. Drůbež u nás vždycky vedla a myslím si, že naše rodina rozhodně není jediná. Právě proto je tu speciál plný vašich nejoblíbenějších drůbežích receptů.!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama