Reklama
U Dáši na Babiččině koláči
Fotogalerie:
 

U Dáši na Babiččině koláči

Dagmar Havlová

Nehvizdy

Paní Dáša nás pozvala na návštěvu do Nehvizd. Když jsme dorazili, čekalo na nás překvapení – synovec Přemek, který nečekaně dorazil na návštěvu. Naštěstí se vůbec nestyděl a hned se zapojil do práce. Podle vlastních slov má zatím zkušenosti pouze s ochutnáváním, ale je docela možné, že se od své šikovné tety časem naučí připravit i nějakou pochoutku.

Dáša žila několik let v Itálii, a jak se nám přiznala, italská kuchyně je od té doby její srdeční záležitostí. ‚‚U nás v Čechách je to však oříšek. Sehnat tu suroviny tak čerstvé a kvalitní jako v Itáli je problém. Například jejich smetana na vaření je hustá a krémová, podobnou tu nekoupím, pro tu si tam musím zajet.‘‘ 

Ctí tradice
Ale u Dáši neochutnáte pouze středomořské pochoutky. Drží se i tradičních receptů, které se v rodině předávají dlouhé generace. Například koláč, který nám za asistence synovce Přemka upekla, už dělávala její praprababička. ‚‚Samozřejmě občas ráda vyzkouším i něco nového. Vždy si to však upravím tak trochu podle sebe,‘‘ říká Dáša.

Česnek a citron
‚‚Mám ráda česnek a bylinky, třeba tymián a rozmarýn. Dávám je do všeho, a kde to nejde, přidám citron.‘‘ Podle Dáši jsou jídla, která si takto přizpůsobí, nakonec lepší než podle původní receptury. Třeba se do Nehvizd za další dobrotou časem zase vypravíme.

Ingredience

  • Těsto
  • 500 g polohrubá mouka
  • 1 hera
  • 1 vejce
  • 1 kypřicí prášek
  • 100 ml mléko
  • Náplň
  • 1 kg strouhaná jablka
  • 2 vanilkové pudinky
  • 7 lžic cukr nebo med
  • 1 vanilkový cukr
  • dle chuti vlašské ořechy

Doba přípravy

Počet porcí

20

Orientační cena

60 Kč

Postup přípravy

  1. Zpracujeme těsto a rozdělíme ho na dva díly. První díl rozválíme na placku a tu rozprostřeme na tukem vymazaný hlubší plech. Na ni navrstvíme jablka smíchaná s pudinkovými prášky a cukrem a posypeme je vanilkovým cukrem. Druhou placku rozválíme na velikost plechu a válečkem přeneseme na jablka.

  2. Potřeme vodou a asi šestkrát propícháme vidličkou. Posypeme nahrubo posekanými ořechy a pečeme při 180 °C přibližně 30 minut.

Pošli recept! - Speciál - Jablka, ořechy, med (15.10.2012)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

U Katky a Vojty na pikantním rýžovém salátu

U Katky a Vojty na pikantním rýžovém salátu

Stejně jako mnoho dnešních mladých mužů se Vojta v kuchyni skvěle orientuje, ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Pošlirecept TV /22.07.16
U Markéty s dětmi na slaném závinu s lososem

U Markéty s dětmi na slaném závinu s lososem

Ani se nepokoušela vybrat si jiné povolání, to, že se stane kuchařkou, bylo dáno už ...

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Pošlirecept TV /27.06.16
U Evy a Yalina na jahodovém cheesecaku

U Evy a Yalina na jahodovém cheesecaku

Co si ale rád odpustí, jsou knedlíky. „Knedlíky si nedávám, nechutnají mi. Stejně tak...

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Pošlirecept TV /01.06.16
U Marty s dcerami na smetanovém pohlazení na jahodovém lůžku

U Marty s dcerami na smetanovém pohlazení na jahodovém lůžku

Co má tato rodinka ráda kromě  vaření? Milují procházky a samozřejmě ...

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Pošlirecept TV /01.06.16
U Kateřiny a Elišky na kuřecích nudličkách po thajsku

U Kateřiny a Elišky na kuřecích nudličkách po thajsku

Kateřina, studentka vysoké školy, je místní, Eliška, která pracuje jako asistentka ...

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Pošlirecept TV /12.05.16
U Aničky a Zbyňka na Velikonočním koláči

U Aničky a Zbyňka na Velikonočním koláči

Prvním pokrmem, který spolu Anička se Zbyňkem připravovali, byla rajská polévka. ...

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Pošlirecept TV /08.04.16
 
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
pr_special_1712_small

Vánoční cukroví

Nejkrásnější dny roku jsou za dveřmi. Dětské oči září, lidé jsou na sebe milejší a počasí venku nás skoro nutí se k někomu přitulit.

více
PosliRecept_extraspecial1712_copy

Pošli recept extra speciál Cukroví

Každý rok po svátcích se dušuji, že příští Vánoce pečení cukroví omezím na minimum. ‚‚Dva tři druhy a dost,‘‘...

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama