Jako studenti se Daniela a Jirka stravují přes týden v menze, ale každý den se sejdou ke společné večeři, kterou i společně uvaří. Jirkovým nejoblíbenějším jídlem je rizoto, Daniela ale ráda připravuje také různé druhy masa a nedávno objevili i kouzlo sushi. Za základ své kuchyně považuje Daniela tu českou, tradiční, jíž se už v dětství naučila od babičky. Oba si ale oblíbili i italská a francouzská jídla a Daniela moc ráda experimentuje. „Inspiraci beru z kuchařek, ale hodně využívám i širokých možností internetu od receptů až po blogy a videoblogy.“
Úsměvné velikonoce
Když poprvé připravovali paštiku podle tohoto receptu, chtěli ji nakonec ozdobit brusinkami. V ledničce našli skleničku. „Tu nám tam určitě připravila mamka,“ prohlásila Daniela. Otevřeli ji, ozdobili paštiku a ochutnali. „Neobvyklé, ale zajímavé a moc dobré,“ hodnotil Jirka. Pak zjistili, že ve skleničce byl pečený čaj. Zkrátka překvapení, ale nikoli nepříjemné!
Ingredience
- 500 g játra
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Játra očistíme, odstraníme blanky a žilky a pokrájíme na malé kousky. V hrnci na 2 lžících másla zpěníme najemno pokrájenou cibulku, přidáme játra a restujeme, až zhnědnou. Směs zalijeme vývarem a přidáme mandlový likér.
-
Orestovanou játrovou směs ochutíme solí, pepřem a dalším kořením, přidáme pokrájenou petrželku a vaříme 15–20 minut. Pak směs přendáme do mísy, přidáme změklé máslo a rozmixujeme dohladka tyčovým mixérem. Je-li příliš hustá, přidáme trochu smetany tak, aby směs měla konzistenci hustší omáčky. Přidáme ještě špetku soli a pepře (paštika potřebuje víc soli, která se pak vstřebá).
-
Hmotu vlijeme do silikonových formiček na muffiny a dáme asi na 3 hodiny zchladnout do ledničky. Hotovou paštiku ozdobíme brusinkami a sekanými mandlemi a podáváme s libovolným pečivem.