Nedaleko přírodní rezervace Prokopské údolí v Praze žije rodina Černých, která nás tentokrát pozvala na návštěvu. Doma jsme zastihli maminku Markétu
a dvě slečny, dvanáctiletou Markétku a šestiletou Terezku. Z kuchyně už krásně vonělo kuře, které se peklo v troubě, a tak jsme se rádi nechali pozvat.
Markéta je zkušená kuchařka, vždyť vařit se učila už od dětství. Její maminka byla nemocná, a tak se část péče o domácnost, včetně vaření, přesunula na tehdy devítiletou Markétu. ‚‚Nijak mi to neuškodilo, spíš mi to pomohlo se osamostatnit,‘‘ říká usměvavá mladá žena. ‚‚I proto jsem moc ráda, že obě moje dcerky práce v kuchyni také baví.‘‘
Neobvyklé, ale dobré
Trochu jsme se divili, že Markéta k pečenému kuřeti do pekáče přidává špagety. ‚‚Já vím, není to zrovna běžná kombinace, ale můžete mi věřit, je to opravdu dobré,‘‘ vysvětluje paní domu. ‚‚Je to takové trochu zapomenuté jídlo. Kdysi jsme ho doma dělávali hodně často, všichni jsme ho měli rádi. Ale pak dostaly přednost jiné pochoutky a já si na kuře na špagetách vzpomněla až teď, když jsem vás zvala na reportáž. Třeba ho někteří čtenáři Pošli recept! také vyzkoušejí a přijde jim k chuti.“
Ingredience
- Ingredience
- 4 kuřecí stehna nebo křídla
- dle chuti sůl a pepř
- 50 g máslo
- 250 ml zeleninový bujon
- 2 rajčata
- 1 žlutá paprika
- 1 cibule
- 200 g špagety
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Kuře osolíme, opepříme a vložíme do pekáče. Přidáme máslo a za podlévání bujonem pečeme při 200 °C.
-
Rajčata a papriku nakrájíme na plátky, cibuli na kostičky. Špagety dáme do vroucí vody, za 1 minutu vypneme a necháme pod pokličkou dojít. Poté je scedíme a přelijeme studenou vodou. Po 20 minutách pečení přidáme k masu zeleninu a pokračujeme v pečení.
-
Po 10 minutách přidáme špagety (vyndáme maso, špagety smícháme se šťávou a maso na ně rozložíme). Dopékáme 10 minut a pak je ve vypnuté troubě necháme 10 minut dojít.