U Černíkových v Liberci je pánem kuchyně dědeček Miroslav. Původní profesí stavař a nadšený domácí kutil vaří nejen pro svoji ženu, učitelku, ale i dva vnuky a malou vnučku.
Kuře na paprice
Miroslav vaří čtyřicet let. Původně to prý bylo z ‚‚musu‘‘, když jeho syn jako miminko nepřibíral na váze, ale nakonec ho vaření chytlo a už u něho zůstal. Asi zafungovaly i geny, protože Miroslavova maminka prý byla skvělá kuchařka a tatínkovo skopové bylo v okolí vyhlášené.
Mlsné jazýčky
Dnes je Miroslav dědeček, který u sporáku kouzlí denně. ‚‚Vnuk si běžně po školním obědě dává nášup ještě u mě.‘‘ Aby se zavděčil rozdílným chutím rodiny, vaří někdy i dvě tři různá jídla. ‚‚Jeden miluje svíčkovou, druhý je na sladká jídla a třetí jídlo si dáme my s manželkou.‘‘
Ostřejší chutě Miroslav nevaří podle fantazie, ale moc rád experimentuje podle nejrůznějších kuchařek a časopisů. ‚‚Těch mám
v knihovně desítky. Osobně mi nejvíc chutnají jídla ve stylu mexické nebo maďarské kuchyně: hodně fazolí, žádné husté polévky ani omáčky, ostřejší chuť a aspoň jednou týdně připravuji ryby.‘‘
Společné chvíle
Kromě nepostradatelného kuchyňského robotu panu Mirkovi při vaření pomáhá manželka Hanka, ale i desetiletý vnuk Martin a začíná i dvouletá Eliška. Odměnou jsou jim společné chvíle u stolu doma i na chalupě.
Ingredience
smetana zakysaná
3olej
1kuře
2paprika
2rajčata
3 stroužkyčesnek
1 lžícepaprika sladká mletá
1 lžícerajský protlak
Doba přípravy
Počet porcí
5
Orientační cena
160 Kč
Postup přípravy
Kuře naporcujeme na menší kousky. Cibuli nakrájíme a necháme na oleji zezlátnout. Přidáme kousky kuřete a necháme chvíli pražit. Přidáme rajčatový protlak, mletou papriku, česnek, pepř a sůl. Přikryjeme pokličkou a necháme asi 15 minut na mírném ohni dusit.
Mezitím si nakrájíme na nudličky paprikové lusky zbavené semínek a na kostičky rajčata, také bez semínek. Přidáme vše k masu a necháme dalších 10 minut pod pokličkou dusit.
Hlídáme, je-li dost šťávy, můžeme přidat kromě vody také zakysanou smetanu. Necháme dusit pod pokličkou ještě tak 10 minut a je hotovo. Podáváme s těstovinovými noky nebo s chlebem.
Ať už využijete úrodu ze své zahrady nebo zavítáte někam na trh či do obchodu, určitě nepřijde jediný kousek ovoce nazmar. Přinášíme ti totiž recepty na sladké moučníky, nepečené dezerty a samozřejmě skvělé tipy na marmelády a kompoty. Je jen na vás, který vyzkoušíte, ale určitě ani u jednoho nešlápnete vedle. Dobrou chuť!
Vážení a milí čtenáři, připravili jsme pro vás další extra-speciální vydání časopisu Pošli recept!. Tentokrát jsme ho sestavili z vašich nejoblíbenějších sladkých receptů, o které si k nám do redakce píšete. Věříme, že se vám budou líbit a že budou mít úspěch u vašich blízkých i u hostů, jimž je nabídnete. Přejeme hodně zdaru při pečení a především dobrou chuť!