Reklama
U Brodských na křidélkách v karamelu
Fotogalerie:
 

U Brodských na křidélkách v karamelu

Vít Brodský

Dobrovice
Naší nejoblíbenější rodinnou pochoutkou jsou kuřecí křidélka v karamelu. Recept máme od mojí maminky a ta ho zíkala od kolegyně z práce. Není náhodou, že jednou z hlavních surovin je v něm cukr, protože v našem městečku stojí nejstarší cukrovar v Evropě.
Vít Brodský, Dobrovice

Křidélka v karamelu

 
 

 

jídlo je obřad

Už od stolu v jídelně rodinného domku bylo znát, že se tu vaří často a s chutí. U plotny střídá maminku Mo­niku o víkendech táta Vít a po­máhá i syn Vítek, dcera Olinka a ani nejmenší Elinka se nenechá zahanbit.

Užiteční pomocníci

U Brodských se vaří denně teplý oběd. Moničin nejoblíbenější kuchyňský pomocník je mixér, který umí i vařit kaše a polévky. Tatínek se neobejde bez kvalitních pánví ze speciální směsi žuly a litiny. ??Dobře drží teplo, prima se myjí a jídlo se na nich nepřichytává,? pochvaluje si.

Rodinná specialita
Rodince vždycky přijde k chuti česká klasika, ale nejoblíbenějším jídlem jsou pro ni kuřecí křidélka v karamelovém těstíčku, kterými nás pohostila. Pro pána domu je příprava tohoto jídla zlatým hřebem víkendového vaření.
 
U společného stolu
Zatímco hlava rodiny při vaření ráda experimentuje, maminka sází spíš na postupy z nejrůznějších kuchařských knih. ?Z každé si oblíbíme nakonec třeba jen jedno jídlo,? říká Monika. Chvíle u jednoho stolu nad společně připravenými dobrotami patří podle slov pána domu k víkendovému obřadu. ?Hezky si prostřeme a snídáme třeba hodinu, to jsou pro nás chvíle k nezaplacení.?

Ingredience

  • 8 kuřecí křídla
  • 4-5 vejce
  • 2 lžíce mouka hladká
  • pepř
  • 1 lžička paprika sladká mletá
  • 125 ml omáčka sojová
  • 135 g cukr krupice
  • 125 ml ocet
  • 125 ml voda
  • tuk na vymazání formy

Doba přípravy

Počet porcí

4

Orientační cena

150 Kč

Postup přípravy

  1. V talíři smícháme mouku, pepř a papriku. V dalším uděláme těsto z vajec a mouky. Křidélka obalíme ve směsi mouky, pak v těstíčku, orestujeme je a dáme do tukem vymazaného pekáče.
  2. Ze sójové omáčky, cukru, octa a vody připravíme zálivku a zalijeme jí natěsno srovnaná křidélka. Pečeme při 180 °C asi 1 hodinu, během toho 3–4x otočíme. Pečení ukončíme, když zálivka začne houstnout.

Pošli recept! 2/2009 (14.1.2009)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

U Katky a Vojty na pikantním rýžovém salátu

U Katky a Vojty na pikantním rýžovém salátu

Stejně jako mnoho dnešních mladých mužů se Vojta v kuchyni skvěle orientuje, ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Pošlirecept TV /22.07.16
U Markéty s dětmi na slaném závinu s lososem

U Markéty s dětmi na slaném závinu s lososem

Ani se nepokoušela vybrat si jiné povolání, to, že se stane kuchařkou, bylo dáno už ...

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Pošlirecept TV /27.06.16
U Evy a Yalina na jahodovém cheesecaku

U Evy a Yalina na jahodovém cheesecaku

Co si ale rád odpustí, jsou knedlíky. „Knedlíky si nedávám, nechutnají mi. Stejně tak...

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Pošlirecept TV /01.06.16
U Marty s dcerami na smetanovém pohlazení na jahodovém lůžku

U Marty s dcerami na smetanovém pohlazení na jahodovém lůžku

Co má tato rodinka ráda kromě  vaření? Milují procházky a samozřejmě ...

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Pošlirecept TV /01.06.16
U Kateřiny a Elišky na kuřecích nudličkách po thajsku

U Kateřiny a Elišky na kuřecích nudličkách po thajsku

Kateřina, studentka vysoké školy, je místní, Eliška, která pracuje jako asistentka ...

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Pošlirecept TV /12.05.16
U Aničky a Zbyňka na Velikonočním koláči

U Aničky a Zbyňka na Velikonočním koláči

Prvním pokrmem, který spolu Anička se Zbyňkem připravovali, byla rajská polévka. ...

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Pošlirecept TV /08.04.16
 
Reklama
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
Knedlíková kuchařka

Nejlepší polévky

Polévka je vlastně takový milý začátek, příslib všeho dobrého a lahodného, co nás teprve čeká. Měla by naladit chuťové pohárky, připravit žaludek na další teplé jídlo a vůbec pomoct nám trochu se zklidnit a uvolnit. Doufáme, že vám náš polévkový speciál přinese hodně nových nápadů, které zpestří váš jídelníček a třeba se stanou i oblíbenou rodinnou pochoutkou.

více
special

Pošli recept Extra speciál

Také máte někdy chuť si uvařit čaj, usadit se do křesla, jen tak odpočívat a vzpomínat na dětství? Prázdniny u babičky, vůně, která se line z kuchyně... To byla slast! Připomeň si s naším speciálem toto nádherné období a uvař si něco dobrého. Třeba objevíš právě ten recept, na který už roky vzpomínáš a jehož chuť tě hned po prvním soustu pohladí po duši.

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama