Šárka a Ivan Alinčovi žijí v Praze 4 a pochvalují si, že mají blízko do centra i do přírody. Oba jsou velkými fandy cyklistiky a nedaleký krčský les i hostivařská přehrada jejich zálibě přejí. Teď v zimě je to se sportem trochu horší, ale to jim rozhodně nevadí, alespoň mají víc času na své další záliby.
Právě volného času si umějí Alinčovi vážit, oba mají náročné povolání. Ivan je klempíř a Šárka pracuje jako zdravotní sestra. „Někdy opravdu nevím, kam dřív skočit, ale jídlo rozhodně nešidím,“ říká Šárka. „Každý den vařím teplé večeře. Ivan v práci má jen svačinu a večer má už pořádný hlad. Stejně tak i syn. Ve škole, kam chodí, je sice jídelna, tam však odmítá jíst a spoléhá na to, že doma bude něco dobrého.‘‘
Vaří s láskou
Ivan chválí Šárčino kuchařské umění. „Většinu toho odkoukala od maminky, která je vynikající kuchařka. Na jejích kulinářských výtvorech je poznat, že je připravuje s láskou.“ Šárka se přiznala, že nové recepty díky nedostatku času moc často nezkouší. Kuřecí dort, na který nás pozvala, je u Alinčů oblíbený. Chutná prý všem, navíc je velice jednoduchý a poměrně levný, což je v dnešní době také důležité. Určitě se vyplatí ho vyzkoušet.
Ingredience
- Ingredience
- 4 kuřecí prsní řízky
- dle chuti sůl
- dle chuti pepřové koření (směs černého, bílého a zeleného pepře a cayenského chilli)
- trocha olej
- 150 g tvrdý sýr
- 1 tatarská omáčka
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Maso důkladně omyjeme, naklepeme, osolíme a posypeme pepřovým kořením z obou stran.
-
Zapékací misku vymažeme olejem a okořeněné řízky klademe do jedné vrstvy, posypeme nahrubo nastrouhaným sýrem, znovu klademe vrstvu řízků, opět posypeme sýrem a na závěr nahoru rozetřeme čtyři lžíce tatarské omáčky.
-
Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 40 minut. Jako příloha se nejlépe hodí rýže nebo brambory.
TIP: Pokud máš čerstvé bylinky, použij je na dochucení.