Během všedních odpolední už nezbývá kvůli učení moc času, takže se děvčata scházejí především o víkendu. A protože mají ráda i něco dobrého na zub, často si společně nějakou pochoutku upečou. Právě moučníkům dávají jak Adéla, tak Mirka jednoznačně přednost, vaření je zatím tolik nezaujalo. ‚‚Přes týden mám jídlo ve školní jídelně a o víkendu vaří mamka,‘‘ říká Adéla. ‚‚Pomáhám jí, ale abych se sama pustila do přípravy celého oběda, na to si zatím ještě netroufám.‘‘ V Adélině rodině dávají přednost bezmasým pokrmům a poctivým surovinám v biokvalitě. ‚‚Od známého farmáře kupujeme mléko, takže i jogurty si doma vyrábíme sami.‘‘
Chci jednou vařit tak dobře jako máma
Mirka je také úplný začátečník. ‚‚Když musím vařit sama, používám máminu kuchařskou knihu, do které si zaznamenávám oblíbené recepty. Zatím se mi vše povedlo a doufám, že se naučím dělat takové dobroty jako ona.“
Ingredience
- 8 krabí tyčinky
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Krabí tyčinky a papriku nadrobno nakrájíme a rozdrtíme. V míse smícháme krabí tyčinky a papriku s pomazánkovým máslem. Osolíme dle chuti.
-
Tvrdý sýr nastrouháme na jemné straně struhadla a smícháme s hladkou moukou a lžičkou soli. Do směsi nakrájíme na malé kousky stoprocentní tuk a vše dohromady rukama důkladně propracujeme. Přidáme mléko a uděláme tuhé těsto, které vyválíme na placku tlustou asi 4 mm.
-
Potřeme ji rozšlehaným vejcem, posypeme kmínem nebo sezamovými semínky a hrubou mořskou solí a nakrájíme na obdélníky. Dáme na plech s pečicím papírem a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 15 minut.