zapečené šunkové závitky

jak vaří chlap?
‚‚V dospívání jsem neměla moc zájem pomáhat a ani mě to nebavilo,‘‘ přiznává. Pak přišla rodina a časem se z ní stala výborná kuchařka.
Kuchtí celá rodina
Pan Adámek však není jen pasivním konzumentem. V kuchyni také pomáhá. ‚‚Má pět, šest osvědčených jídel, která vaří stále dokola,‘‘ usmívá se jeho žena. ‚‚Vůbec to ale nevadí. Naopak. Přijde to vždycky vhod a moc mi tím pomůže.‘‘
Hlavně koření
Vaření pro něj není problém. Nemá však rád delší přípravy. Proto raději připraví jednodušší jídla. ‚‚U mě je to o koření. Co najdu, to tam dám,‘‘ směje se pan Ludvík. Třeba majoránku nebo červenou papriku do bramborové kaše. ‚‚Aspoň to chytne pokaždé jinou barvu. A dětem má jídla chutnají,‘‘ dodává.
U sporáku se objevuje také mladší syn. ‚‚Vybral si gastronomickou školu. Tak občas připraví něco, co se tam naučil,‘‘ říká pyšně maminka. Chlapci už jsou velcí, proto se Adámkovým nepoštěstí často společně stolovat. O to více si prý pak těch chvilek váží.
Ingredience
- 500 g maso mleté
- 300 g šunka
- 500 g brambory
- 400 g sýr eidam
- 500 ml smetana
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Maso připravíme jako na sekanou. Uděláme válečky, zabalíme do plátků šunky, naskládáme do pekáče.
-
Přidáme rozpůlené brambory (můžeme osolit), posypeme strouhaným sýrem, zalijeme smetanou. Pečeme 30 minut na 220 °C.
TIP: Brambory pečené se závitky a zalité šlehačkou mají vynikající chuť.