Na úpatí Brd u říčky Kocáby leží vesnice Stará Huť. Kromě památníku Karla Čapka a rybníku Strž se může tato středočeská obec pochlubit i známou mexickou restaurací. Právě za dobrým jídlem jsme se do Staré Huti vypravili i my. Na návštěvu nás pozvala paní Blanka Fejtová a její dcera Eva.
Fejtovi žijí v sympatickém červeném domku na okraji vesnice. Hned na první pohled je vidět, že dámská část rodiny nezapře cit pro krásu a eleganci. A dobře vybavená kuchyň zase svědčí o tom, že i dobrému jídlu se tu věnuje patřičná pozornost.
Zdravě a chutně
Blanka i Eva jsou štíhlé jako proutek, ale hladem rozhodně netrpí. Blanka dává přednost vegetariánské stravě, maso však běžně připravuje. ‚‚Máme tu dva mužské a ti pořádný kus masa potřebují. Takže pravidelně pečeme kuřátka i vepřové,‘‘ říká Blanka. Zelenina má však v jídelníčku jednoznačně přednost. I dnešní dobrota, kterou jsme ve Staré Huti ochutnali, je plná vitaminů.
Ingredience
- Hlavní suroviny
- 1/2 kveták
- 1/2 brokolice
- 1 hermelín
- 1 mrkev
- 250g tvrdý sýr
- 5 vejce
- trocha vegeta a pepř
- trocha sušená celerová a libečková nať
- 1 listové těsto
- 1 tavený sýr
- 1 lučina
- 1 zakysaná smetana
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
V osolené vodě povaříme polovinu květáku. Po chvíli přidáme brokolici a vše uvaříme ji doměkka. Necháme vychladnout.
-
Nastrouháme sýr, pokrájíme hermelín a smícháme je s vejci a kořením. Přidáme pokrájený květák a brokolici (od každého odložíme šest růžiček na zdobení).
-
Těsto rozválíme na plát. Rozkrájíme je na šest čtverečků, přendáme je na plech a naplníme směsí. Zabalíme je a potřeme rozšlehaným vejcem. Upečeme dorůžova.
-
Připravíme si omáčku. Mrkev nastrouháme nahrubo a uvaříme ve vodě, přidáme lučinu, tavený sýr a smetanu. Dochutíme vegetou. Taštičky přelijeme omáčkou a ozdobíme růžičkami květáku a brokolice.