Turkovi se do Prahy přistěhovali kvůli válečnému konfliktu před dvaceti lety. Pocházejí z Chorvatska, kde žili v české komunitě. Paní Zdena studovala v Praze, takže věděla, co ji tu čeká. Jak říká, cítí se u nás jako doma, přestože například v kuchyni se stále řídí národními chorvatskými tradicemi.
Jedním ze zvyků, od jejichž dodržování by Zdena a její dcera Tea nikdy neupustily, je každodenní rituál společného stolování.
Práce se vyplatí
Zdenka nám vysvětlila, že přestože jsou dnes ženy většinou zaměstané a mají se co otáčet, pro rodinu jsou společně strávené chvíle u dobrého jídla moc důležité. ‚‚Určitě stojí za to, dát si s vařením práci,‘‘ říká Zdena. ‚‚Vždyť do domu či bytu, který voní dobrotami, se všichni rádi vracejí. Tam je totiž opravdový domov.‘‘ A tak i když Tea už žije s přítelem někde jinde, stále i ona ráda přichází zase domů. Tam na ni čeká nejen teplá večeře, ale i mámin chleba či jeden z jejích skvělých moučníků.
Ingredience
- Hlavní suroviny
- 1-1,5kg jehněčí maso
- 1 šálek bylinek bazalka, tymián, šalvěj, rozmarýn
- trocha sůl a pepř
- 3-4 lžíce olivový olej
- Salát
- 500g chřest
- 3 vejce
- 15 černé olivy
- po misce rukola, polníček a jiné jarní saláty
- 2-3 lžíce majolka
- z 1 citronu citronová šťáva
- špetka sůl a pepř
- 2 lžíce olivový olej
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Jehněčí maso potřeme směsí nasekaných bylinek, soli, pepře a oleje. Pečeme nejdříve zakryté 30 minut při 200 °C, poté odkryjeme a dopékáme při 175 °C asi hodinu. Podle potřeby podléváme bujonem, můžeme přidat i trochu bílého vína.
-
Chřest očistíme a odstraníme tuhé části. Rychle ho propaříme v osolené vodě a poté zchladíme studenou vodou, aby zůstal zelený. Vejce uvaříme a nasekáme nahrubo. Suroviny na dresink promícháme s nakrájeným chřestem a s jarním salátem.