U Soni a Giacoma na lilkových lasagních
Fotogalerie:

U Soni a Giacoma na lilkových lasagních

Soňa Kollárová

Praha

Vař s láskou a jídlo sdílej s těmi, které miluješ – to je motto mladého páru z Prahy, Soni Kollárové a Giacoma Falchettiho. I když pocházejí každý z jiné části Evropy, mají mnoho společného. Stal se z nich pár a jako sehraná dvojice si skvěle vedou i v kuchyni. Každý ví, co je právě třeba a co má dělat.

Je pravda, že pokud jde o vaření, je mnohem zkušenější Giacomo. „Nejprve jsem se samozřejmě učil doma od maminky. Další cenné zkušenosti jsem nasbíral v Londýně, kde jsem pracoval jako číšník ve vyhlášené italské restauraci. Můj šéf byl skutečný kuchařský génius a jeho recepty se dodnes inspiruji.‘‘ A právě díky dobrému jídlu si Giacomo získal i přítelkyni Soňu. 

Vařili až do rána
Seznámili se právě před rokem. Jak však nalákat mladou krásnou studentku do mládeneckého bytu? Giacomo se držel staré osvědčené pravdy, která platí jak v Čechách, tak v Itálii – že láska prochází žaludkem. A pozval Soňu na lasagne, které si spolu připraví a pak si na nich pochutnají. Vařili hodinu, dvě, tři, čtyři, až byla jedna hodina po půlnoci a tak pozdě už nemělo cenu od­cházet...

Čerstvý úlovek
Soňa už navštívila Giacomovu rodinu v Livernu. Pochvalovala si hlavně skvělé speciality z ryb a mořských plodů: „Když jsou ryby právě ten den ráno ulovené, chutnají úplně jinak, to se prostě nedá srovnávat.‘‘ Také Giacomo si oblíbil spoustu českých pokrmů. Rád si dá svíčkovou, žebírka, lívance či palačinky. Ale jejich ‚‚klasikou‘‘ zůstávají lasagne. Musí být na stole alespoň jednou do měsíce. Jako připomínka prvních společných chvil.

Loading the player ...

Ingredience

  • 2 lilek

Doba přípravy

Počet porcí

6

Orientační cena

300 Kč

Postup přípravy

  1. Lilek nakrájíme podélně na 3 mm silné plátky. Vložíme je do cedníku a prosolíme. Zatížíme talířkem.

  2. Ve velkém hrnci orestujeme na olivovém oleji nadrobno pokrájenou cibuli, mrkev a řapíkatý celer. Dále přidáme maso, promícháme a zalijeme vínem. Po odražení alkoholu přidáme rajčata, protlak, nakrájené papriky a povaříme.

  3. Lilek omyjeme a osušíme a jednotlivé plátky krátce orestujeme z obou stran. Do zapékací mísy klademe vrstvu lilku, masovou omáčku, nastrouhanou mozzarellu, parmazán, pokapeme bazalkovým olejem (rozmixujeme olivový olej s bazalkou) a zakončíme bešamelem (uděláme jíšku, svaříme s mlékem), ochutíme solí a kořením.

  4. Zapékáme v předehřáté troubě při 200 °C asi 25 minut a 5 minut pod grilem.

Pošli recept! 1/2014 (2.12.2013)

Tisknout