U Míši a Renči na třešňovo-rybízovém lineckém koláči
Fotogalerie:

U Míši a Renči na třešňovo-rybízovém lineckém koláči

Michaela Tvrdá

Praha

Michaela a Renata spolu pracují v jedné kanceláři. Obě mají rády chutné jídlo a baví je vaření a pečení. Proto většinou nechodí na obědy, ale nosí si dobroty z domova. Často se vzájemně inspirují – jednou připraví nějakou novinku Míša a Renča ji posuzuje, jindy je to právě naopak. Tentokrát holky pekly společně a jako degustátory si vybraly naši redakci.

Přestože jsme se snažili být přísnou porotou, museli jsme uznat, že moučník je opravdu skvělý. Recept dodala Míša. „Říkám mu cestovní koláč,“ vysvětlila nám hned  na začátku. „Moji přátelé si ho zamilovali, a vždycky když se někam jelo, musela jsem ho upéct. Výhodou tohoto dezertu je i to, že dobře drží tvar a hned se nerozpadne, proto i delší cesty v pohodě vydrží.“

Guláš z papiňáku
Kromě pečení Míša ráda experimentuje a často vaří exotické pochoutky. Oblíbila si indickou a thajskou kuchyni, jídla, která voní zázvorem a karí. Často si pochutnává i na italských specialitách. Její kolegyně zase nedá dopustit na českou klasiku. „Svíčková, guláš, to jsou moji favorité,“ přiznala se Renča. „Guláš připravuji zásadně v papiňáku, má mnohem lepší chuť a navíc se výrazně zkrátí doba vaření.“ Je vidět, že obě mladé ženy už mají s vařením hodně zkušeností. Míšini rodiče byli hodně zaneprázdnění, a tak musela nakrmit mladšího bratra. To byla skvělá zkušenost. „Nejvíc jsem se toho naučila od mamky a od dědečka,“ říká Míša. „Musela jsem se trochu otrkat, ale pak to už šlo samo. A bráška si nikdy nestěžoval.“

Hlavní je nebát se
Renča také leccos odkoukala doma, ale jak přiznává, nejvíc ji naučil sám život, když se odstěhovala od rodičů do pronajatého bytu. „Člověk se musí umět postarat sám o sebe. Připravit si kvalitní chutné jídlo, to je základ,“ konstatuje Renča. „Navíc to vůbec není tak těžké, jak se může zdát. Stačí zapojit fantazii a hlavně se nebát.“

Loading the player ...

Ingredience

  • Linecké těsto
  • 250 g hladká mouka

Doba přípravy

Počet porcí

8

Orientační cena

100 Kč

Postup přípravy

  1. Smícháme hladkou mouku, špetku soli, nastrouhanou citronovou kůru a moučkový cukr. Přidáme mléko a rozměklé máslo a rukama zpracujeme pevné těsto. Uděláme z něj hladkou kouli, zabalíme ji do fólie a necháme přibližně  hodinu odležet v chladu.

  2. Formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Ze dvou třetin odleželého těsta vyválíme zhruba 0,5 cm silný plát, který dáme do formy. Vytvoříme okraj vysoký asi 4 cm. Na těsto navrstvíme tvarohovou náplň (vznikne smícháním všech surovin) a ovoce. Zbylé těsto vyválíme a vykrájíme z něj proužky, z nichž vytvoříme mřížku. Koláč pečeme při 180 °C přibližně 45 minut.

Pošli recept! - Speciál - Pečeme s ovocem (15.7.2013)

Tisknout