U Renaty a Honzy na medailonkách z vepřové panenky
Fotogalerie:

U Renaty a Honzy na medailonkách z vepřové panenky

Renáta Savková

Praha

Za Renátou a Honzou jsme se vydali do Prahy. Před návštěvou jsme se dohodli, že nás pozvou na zahradu a připraví nějakou specialitu na grilu. Počasí nám ale nepřálo a vydatný déšť nás zahnal do kuchyně. Naštěstí byl po ruce elektrický gril – jídlo se povedlo a my jsme si skvěle pochutnali.

Renáta nám prozradila, že Honzovy kulinářské schopnosti odhalila velmi záhy po jejich seznámení, když ji poprvé pozval mezi přátele na společné grilování, kde mimo jiné připravil i tuto dobrotu. „Tenkrát mě opravdu překvapil, nečekala jsem, že má pro jídlo takový cit. Musím uznat, že tehdy jsem si velmi pochutnala a že si mě tím získal. Dodnes je v kuchyni šéfem on,“ směje se Renáta. Pro Honzu je je jídlo a jeho příprava skutečným hobby, zná kdejaké obchůdky s kořením a s exotickými potravinami v širokém okolí, rád experimentuje s novými přísadami a objevuje nové chutě.

Vedou muffiny
Ale paní domu si také zaslouží chválu. Honza nám prozradil, že umí skvělé sushi, což vyžaduje zručnost a dostatek zkušeností. A navíc výborně peče. V poslední době na hitparádě moučníků vedou muffiny s bílou čokoládou a malinami. Jsou hotové během půl hodiny a chutnají božsky.

Protiklady
Vztah ke kuchařským knihám se u Honzy i Renáty značně odlišuje. On je zastáncem vlastní fantazie – pokud se chce inspirovat, podívá se na internet nebo na nějaký kulinářský televizní pořad. Ona zase potřebuje podrobný recept. „Vybírám si prověřené recepty a pak postupuji přesně podle návodu. Suroviny vážím na gramy, abych to nepopletla,“ líčí pobaveně Renáta. Přestože se v některých věcech tak liší, nejraději pracují v kuchyni spolu, a jak se přiznali, moc je to baví.

Loading the player ...

Ingredience

  • 500 g vepřová panenka

Doba přípravy

Počet porcí

4

Orientační cena

300 Kč

Postup přípravy

  1. Panenku nakrájíme na medailonky. Každý potřeme olivovým olejem, opepříme a přidáme snítky rozmarýnu. Obalíme po stranách pancettou a upevníme potravinářskou nití. Medailonky opékáme na grilu 3–4 minuty z každé strany.

  2. Důkladně omyté brambory nakrájíme na měsíčky, zakápneme olivovým olejem, osolíme, rozložíme na gril a pečeme asi 15 minut.

  3. Papriky vložíme do trouby předehřáté na 200 °C a pečeme, dokud slupka nezčerná. Poté je vyjmeme a vložíme na 10 minut do igelitového sáčku, aby se daly dobře oloupat. Poté je oloupeme, odstraníme stopku a jádřinec, na­krájíme. Dáme je do mísy, zakápneme olivovým olejem,  lžící balsamica a přidáme nasekaný česnek a špetku soli.

  4. Nakonec si připravíme dip: do jogurtu vmícháme nasekané lístky čerstvé máty, přidáme vymačkanou šťávu z limety a podle chuti přidáme špetku soli a trochu třtinového cukru.

Pošli recept! 9/2013 (5.8.2013)

Tisknout