U Dáši a Pavla na krůtím s hruškami
Fotogalerie:
 

U Dáši a Pavla na krůtím s hruškami

Dagmar Kočí

Žatec

Za Dášou a Pavlem jsme se vypravili do královského města Žatce. Žijí tu teprve krátce, ale už se stihli ve slavném domově chmele zabydlet. ‚‚Žatec si určitě prohlédněte,‘‘ přesvědčuje nás Dáša. ‚‚Uprostřed města je památková rezervace a vidět musíte i největší muzejní expozici chmele a piva na světě.‘‘ Zlatavý mok a plný stůl k sobě patří, a tak honem zpátky do kuchyně.

Dáša hledá při vaření inspiraci hlavně v časopisech. Kupuje jich každý měsíc několik, ale často ani nestihne recepty, které si vyhlédla, vyzkoušet. „Stejně mi to však  nedá, oba milujeme dobré jídlo a některé recepty vypadají opravdu lákavě. Časopisy si schovávám, a když je víc času, začnu s experimenty.“

Dva sólisté   
Má-li volno Pavel, vaří on. „Mám rád maso, drůbeží, hovězí i vepřové – takový steak s ostrým kořením, tomu říkám pochoutka.“ Pavel i Dáša vždy pracují jako sólisté. „Dělám oběd a Pavel se přichomýtne s oblíbenou poznámkou – nechci ti do toho mluvit, ale... V tom okamžiku opouštím kuchyň a je to na něm,“ směje se Dáša. „Naštěstí vaří skvěle a vždy si pochutnáme.“ I dnešní recept objevil Pavel. Stojí za vyzkoušení!

Loading the player ...

Ingredience

  • 1 kg krůtí maso
  • 4 hrušky
  • 100 ml whisky
  • 6-8 snítek rozmarýn
  • dle chuti sůl a pepř
  • dle chuti mleté chilli
  • 8 větších brambory
  • 1 lžíce koření na pečené brambory
  • 100 ml bílé víno

Doba přípravy

Počet porcí

4

Orientační cena

250 Kč

Postup přípravy

  1. Hrušky nakrájíme na malé kostičky. Dáme je do misky, zalijeme whisky a necháme přes noc odležet.

  2.  Krůtí maso odblaníme a nařízneme kapsu, kterou vyplníme hruškami. Maso dáme do pekáčku a kolem rozložíme zbylé hrušky. Osolíme, opepříme a posypeme chilli. Na maso dáme snítky rozmarýnu, přikryjeme alobalem a pečeme zakryté 30 minut při 200 °C.

  3. Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky zhruba 0,5 cm silné. Osolíme je a uvaříme skoro doměkka.

  4. Maso vyndáme z trouby, odložíme alobal, podlijeme vínem a pečeme dalších
    30 minut při 175 °C. Každých  10 minut polijeme výpekem.

  5. Brambory scedíme a vysypeme na plech vyložený pečicím papírem. Přidáme koření na pečené brambory, osolíme a pečeme asi 10 minut při 175 °C.

Pošli recept! - Speciál - Drůbeží hody (20.5.2013)


Zpět na článek: U Dáši a Pavla na krůtím s hruškami
Zpět na článek: U Dáši a Pavla na krůtím s hruškami
Zpět na článek: U Dáši a Pavla na krůtím s hruškami
Zpět na článek: U Dáši a Pavla na krůtím s hruškami
Zpět na článek: U Dáši a Pavla na krůtím s hruškami
Zpět na článek: U Dáši a Pavla na krůtím s hruškami
Tisknout