U Jany a Martina na nivových šátečcích
Fotogalerie:
 

U Jany a Martina na nivových šátečcích

Jana Hendrychová

Opava

Jana a Martin žijí a pracují v Praze, ale na oslavu příchodu nového roku se pravidelně přesunují do Opavy, krásného bílého města, jak říká Jana, která se tu narodila. ‚‚Opava je ideální místo k životu, klidné město, kde se dá chodit za kulturou i sportovat. Mám tady rodiče a také mnoho kamarádů, s nimiž je vždycky zábava.‘‘

Jana se v kuchařském umění považuje za začátečnici. „Samozřejmě vařím skoro každý den. Já si sice v práci na oběd zajdu, ale Martin bývá hodně v terénu a většinou vyžaduje teplé večeře.“ A co mu nejvíc chutná? „Jana umí vynikající polévky, třeba zelňačka je moje oblíbená.‘‘

Učila se doma
Jak to tak bývá, většinu se toho Jana naučila od maminky. „Máma má skvělé recepty, všechny je využívám. Jen občas použiju navíc trochu ostřejšího koření nebo přidám nějakou zajímavou ingredienci. ‘ Dobré tipy se podle Jany dají pochytit i v televizních pořadech o vaření, ale někdy se stává, že v reálu pak hotové jídlo vypadá úplně jinak než na obrazovce.

Je co ochutnávat
Na Silvestra mají Jana a Martin pozváno spoustu přátel. ‚‚Nemáme rádi bujaré oslavy plné alkoholu. Scházíme se, abychom si popovídali, zahráli hry a taky se dobře najedli,“ říká Martin. ‚‚Každý připraví něco dobrého, a tak máme celý večer co ochutnávat.

Loading the player ...

Ingredience

  • Ingredience
  • 200 g vepřová nebo kuřecí šunka
  • 2 svazky jarní cibulka
  • 400 g niva
  • 1 listové těsto
  • dle potřeby hladká mouka
  • 1 vejce
  • dle chuti sůl
  • trocha čerstvě mletý barevný pepř

Doba přípravy

Počet porcí

4

Orientační cena

110 Kč

Postup přípravy

  1. Vepřovou šunku nakrájíme na malé kostičky. Jarní cibulku omyjeme a nasekáme na tenká kolečka. Nivu nastrouháme nahrubo. Vše zamícháme.

  2. Listové těsto rozválíme na pomoučeném vále na plát. Vykrajujeme čtverečky a naplníme je směsí. Potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme v předehřáté troubě 20 minut při 175 °C. Nejlépe chutnají ještě teplé.

Pošli recept! - Speciál - Pohoštění pro chvíle pohody (17.12.2012)

Tisknout