U Martiny a Veroniky na božské maně
Fotogalerie:
 

U Martiny a Veroniky na božské maně

Martina Pechancová

Praha

Kamarádky Martina Pechancová a Veronika Stasiowská bydlí v pronajatém bytě na pražském Vršovickém náměstí. Jak říkají, je jim tu dobře, na jediné ulici najdou všechny obchody, které potřebují. Navíc nedaleko leží park Grébovka, kde se dá příjemně odpočívat. Ne že by volného času měly dvě mladé herečky mnoho, ale na procházku si ho vždycky najdou.

Pokud se týká jídla, Martina s Veronikou se skvěle doplňují. Každá vaří trošku jinak a navzájem si vycházejí vstříc.

Zábava i nutnost
„Naše rodina měla k jídlu vždycky dobrý vztah. Babička, když se chystala dělat oběd, říkávala, že ‚si jde povařit‘. To znamená, že si vaření doslova užívala,“ vypráví Veronika. „Maminka i já jsme to podědily. Jako malá jsem připravovala dobroty z písku, a i když teď už dávám přednost jiným surovinám, v kuchyni se stále cítím báječně.“ Martinina cesta ke kulinářskému umění byla trochu odlišná. „Když mi bylo devět, maminka onemocněla a vaření zůstalo na mně. Učila jsem se rychle. Zrovna dnešní polévka tátovi tak chutnala, že ji nazval božskou manou, a tak jí říkáme dodnes.“

Práce především
I když obě mladé herečky vaření baví, jejich profese má samozřejmě přednost. Veronika hraje v divadle Gong, kde rozdává radost malým divákům. Martina se uchytila v Ypsilonce, můžeme ji vidět například v představení Muž na větvi.

Loading the player ...

Ingredience

  • Ingredience
  • 50 g máslo
  • 1 menší nebo 2 větší pórek
  • 1 l voda nebo drůbeží vývar
  • 1 zeleninový bujon
  • dle chuti sůl
  • trocha pepř
  • 500 g brambory
  • 200 g slanina
  • 250 g smetana

Doba přípravy

Počet porcí

4

Orientační cena

80 Kč

Postup přípravy

  1. Na másle zpěníme dobře očištěný a na kousky nakrájený pórek. Zalijeme ho vývarem nebo vodou, osolíme, opepříme a přidáme brambory nakrájené na kostičky a vaříme, dokud nezměknou.

  2. Pak přidáme bujon (pokud jsme použili vývar, není to nutné) a většinu slaniny, kterou jsme pokrájeli a opražili na pánvičce. Vše rozmixujeme a dochutíme solí a pepřem. Zjemníme smetanou a krátce povaříme. Polévku podáváme v mističkách a ozdobenou zbytkem opražené slaniny.

Pošli recept! - Speciál - Vaříme z brambor (17.9.2012)

Tisknout