U Jany a Jirky na kuřecím závitku po krčsku
Fotogalerie:
 

U Jany a Jirky na kuřecím závitku po krčsku

Jiří Kašpírek

Krč

Na návštěvu do Krče, malé vesnice nedaleko Protivína, nás pozval sympatický mladý pár: Jiří Kašpírek a Jana Pítrová. Přes týden Jirka odjíždí za prací do Prahy, Jana zase za studiem do Plzně, ale víkendy tráví společně u rodičů. Kromě spousty jiných věcí je spojuje to, že oba jsou nadšenými kuchaři amatéry a také mají
rádi poctivé a dobré jídlo.

Jana je už ‚‚ostřílenou‘‘ vládkyní kuchyně, a i když její kynuté knedlíky prý nemají chybu, nejraději se nechává inspirovat středomořskými recepty. Dává přednost těstovinám a v poslední době si velmi zamilovala lilek. Jirka zase nedá dopustit českou klasiku, a aby byl spokojený, potřebuje jednou týdně omáčku.

Vaří podle fantazie
‚‚Taky miluju sladké,‘‘ přiznává Jirka. ‚‚Pokud přede mě postavíte  bábovku, neodolám. Umím si upéct i sám, štrúdl či koláč zvládnu hravě.‘‘ Kuřecí závitky, které jsme dnes ochutnali, jsou připraveny podle Jirkova receptu. ‚‚Chtěl jsem zkusit kombinaci masa, vína a ovoce a vyšla z toho tato specialita. Dnes už ji děláme pravidelně,‘‘ vysvětluje Jirka. ‚‚Dá se připravit i z vepřového masa, je ale třeba počítat s delší dobou dušení.‘‘

Loading the player ...

Ingredience

  • Ingredience
  • 100 g sušené švestky
  • 200 ml suché bílé víno
  • 4 kuřecí prsa
  • podle potřeby sůl
  • dle chuti koření na drůbež
  • 150 g plátky anglické slaniny
  • 100 ml smetana
  • 2 lžíce jíška
  • 150 ml voda

Doba přípravy

Počet porcí

4

Orientační cena

150 Kč

Postup přípravy

  1. Sušené švestky den předem naložíme do vína, aby dobře nasákly.

  2. Kuřecí prsa očistíme a jemně naklepeme. Takto připravené plátky osolíme a dochutíme kořením.

  3. Na maso rozložíme slaninu a naložené švestky. Plátky zabalíme a připevníme párátkem.

  4.  Připravené závitky osmažíme na oleji dozlatova. Přidáme nakrájené zbylé švestky s vínem a dusíme doměkka. Podléváme vodou dle potřeby.

  5. Závitky vyndáme z pánve, omáčku zahustíme jíškou, dochutíme kořením a zjemníme smetanou. Jako příloha k takto upravenému masu se nejlépe hodí rýže nebo brambory.

Pošli recept! - Speciál - Pochoutky z drůbeže (21.5.2012)


Zpět na článek: U Jany a Jirky na kuřecím závitku po krčsku
Zpět na článek: U Jany a Jirky na kuřecím závitku po krčsku
Zpět na článek: U Jany a Jirky na kuřecím závitku po krčsku
Zpět na článek: U Jany a Jirky na kuřecím závitku po krčsku
Zpět na článek: U Jany a Jirky na kuřecím závitku po krčsku
Zpět na článek: U Jany a Jirky na kuřecím závitku po krčsku
Tisknout