U Jančálkových na Marceliných závitkách
Fotogalerie:

U Jančálkových na Marceliných závitkách

Petra Jančálková

Praha

Jančálkovi žijí na okraji Prahy. Do kuchyně paní Marcely nás pozvala její dcera Petra. Jak nám Petra, která se právě učí kuchařským finesám, prozradila, maminka vaří skvěle a tatínek je zase odborníkem na grilování.  Pana Jančálka jsme bohužel nezastihli, ale závitky paní Marcely dopadly na výbornou.

Jančálkovi mají dobré jídlo rádi. Rozhodně si nepotrpí na českou kuchyni, dávají spíš přednost rychlým a lehkým pokrmům, jejichž základem jsou zelenina, těstoviny či rýže. „Třeba rizoto se dá připravit na mnoho způsobů – s houbami, bylinkami či s mořskými plody,“ říká Marcela. „Stačí změnit část ingrediencí a použít jiné koření, a hned máte na stole novou zajímavou pochoutku.“

Recepty z cest
Často se nechávají inspirovat  i na cestách za sportem. „V zimě jezdíme lyžovat, hned zjara zase vyrážíme na kola,“ popisuje Petra. „Jako odměnu za sportovní výkon si pak dopřejeme oběd či večeři v restauraci. Dáváme si místní speciality a některé nám tak zachutnají, že je pak pravidelně vaříme i doma.“ Petra chválí máminu fantazii. „I obyčejné jídlo promění v něco zajímavého. Třeba kombinace krabích tyčinek a vepřového závitku se může někomu zdát divná, ale je to opravdu dobré.“

Loading the player ...

Ingredience

  • Ingredience
  • 600 g vepřové maso - plátky
  • trocha sůl a pepř
  • 125 g krabí tyčinky
  • 1 menší pórek
  • 150 g eidam
  • 1 červená paprika
  • trocha olej
  • 1 cibule
  • 1 lžíce hladká mouka

Doba přípravy

Počet porcí

4

Orientační cena

150 Kč

Postup přípravy

  1. Vepřové plátky z obou stran jemně naklepeme, osolíme a opepříme. Na každý plátek dáme krabí tyčinku, špalíček pórku, kousek sýra a papriky. Plátky zavineme a upevníme špikovací jehlou.

  2. Na pánvi rozpálíme olej a závitky na něm prudce osmahneme ze všech stran. Poté přidáme nakrájenou cibulku. Dusíme a dle potřeby podléváme vodou. Pánev přiklopíme pokličkou.

  3. Po hodině dušení zahustíme šťávu lžící mouky rozmíchané ve 100 ml vody. Asi 1–2 minuty povaříme, aby se vytvořila omáčka.

Pošli recept! 6/2013 (6.5.2013)


Zpět na článek: U Jančálkových na Marceliných závitkách
Zpět na článek: U Jančálkových na Marceliných závitkách
Zpět na článek: U Jančálkových na Marceliných závitkách
Zpět na článek: U Jančálkových na Marceliných závitkách
Tisknout