U Jany a Tomáše na velikonočním králíkovi
Fotogalerie:

U Jany a Tomáše na velikonočním králíkovi

Jana Jirsáková

Veliká Ves

Jana s Tomášem přes týden žijí a pracují v Praze, ale na návštěvu nás pozvali do Janina rodiště, do Veliké Vsi. Připravili si pro nás recept na králíka se smetanovým špenátem. Jak nám vysvětlili, je to klasika, bez níž se na Velikonoce neobejdou. Stejně jako hlavička a mazanec na svátečním stole prostě musí být.

Tady na vesnici se příchod jara slavil opravdu poctivě. „Už od Zeleného čtvrtka jsme řádili s řehtačkami,“ vzpomíná Jana. „V neděli jsme přidali písničky a vybírali si sladkou výslužku. Velikonoční pondělí patřilo klukům, kteří nás museli vyšlehat. Mám ještě sestru, a protože náš dům leží uprostřed vesnice, byla to někdy pěkná mela.“ Tomáš pochází z Českého Brodu a dodnes, když se mu podaří přijet na Velikonoce k rodičům, vyráží s přáteli na pomlázku. „Stejně jako můj táta – ten se spolu s kamarády převlékli do krojů a chodili na koledu. Jeden čas měli i povoz s koňmi. Dnes už to tak velká akce není, ale legrace si užijeme dost.‘‘ 

Králičí je zdravé
Ale vraťme se zpět do kuchyně. Chtěli jsme vědět, proč Jana s Tomášem nevymění králíka za něco exotičtějšího. „Taky to souvisí s tradicemi a s dětstvím,“ vysvětluje Jana. „Králíky moji rodiče chovali, takže na našem stole se objevovali pravidelně. Jejich jemné a hlavně zdravé maso mám moc ráda. Je škoda, že se z českých kuchyní téměř vytratilo. Přitom dnes není problém najít čerstvého králíka na pultu u řezníka nebo v chladicím boxu v supermarketu.“

Máme rádi kvalitu
Naši hostitelé přiznávají, že dávají přednost kvalitním potravinám. Tomáš si často připravuje hamburgery a raději si připlatí za dobré maso a doma si je umele, než by si koupil mražený polotovar. „To, co jíme, přímo ovlivňuje naše zdraví, a toho se držíme,“ říká Jana. Nezbývá než souhlasit.  

Ingredience

  • Králík
  • 1 králík
  • 250 g bůček
  • 2 velké ciuble
  • 1 celý česnek
  • 1 kostka máslo
  • trocha sůl
  • trocha pepř
  • trocha nové koření
  • trocha zázvor
  • na špenát
  • 1 mražený listový špenát
  • 150 ml smetana
  • 3 stroužky česnek
  • 1 cibule
  • 30 g máslo
  • trocha pepř a sůl
  • Noky
  • 900 g vařené brambory
  • 300 g hrubá mouka
  • 2 vejce
  • 1 žloutek
  • 30 g máslo
  • špetka sůl

Doba přípravy

Počet porcí

4-5

Orientační cena

290 Kč

Postup přípravy

  1. Králíka naporcujeme a společně s bůčkem vložíme do zapékací mísy. Osolíme, opepříme, přidáme drcené nové koření a mletý zázvor. Zalijeme rozehřátým máslem smíchaným s utřeným česnekem a zasypeme cibulí nakrájenou na proužky.

  2. Cibuli nakrájíme nadrobno, orestujeme ji na másle a po chvíli přidáme špenát. Osolíme, opepříme a dusíme. Do téměř hotového špenátu prolisujeme alespoň tři stroužky česneku. Na závěr přilijeme smetanu, chvíli povaříme a odstavíme.

  3. Z brambor nastrouhaných najemno, mouky, vajec, žloutku, rozehřátého másla a soli vypracujeme těsto. Rozdělíme je na několik dílů a z každého uválíme 1,5 cm silné válečky. Rozkrájíme je na kousky velké 2 cm a vložíme do vroucí vody. Noky jsou hotové, když vyplavou na povrch.

Pošli recept! 4/2013 (4.3.2013)

Tisknout