U Soni a Daniely na kuřecích řízkách s tomatovým zelím
Fotogalerie:

U Soni a Daniely na kuřecích řízkách s tomatovým zelím

Daniela Horáčková

Plzeň-Malešice

Malesice sice vypadají jako klasická západočeská vesnice, ale už pár let jsou částí Plzně. Právě sem jsme se vydali za sestrami Soňou a Danielou, které nám chtěly předvést své kuchařské umění. Své maminky pak vydatně podporovaly i děti – Sonin pětiletý Šimon a Danielina tříletá Klaudie.

Babička Soni a Daniely pocházela ze Slovenska a na obou mladých ženách se vliv odlišných tradic stále projevuje – třeba právě v kuchyni. Od babičky se naučila vařit maminka a od ní pak i ony. Dodnes jídelníčku kralují halušky a brynza.

Knedlíky nedělají
‚‚Ale pozor, v Česku brynzu nekupujeme,‘‘ upozorňuje nás Soňa. ‚‚Vozíme si ji ze Slovenska. Má úplně jinou vůni a chuť: výraznější, ostřejší a lahodnější. Stejné je to se slaninou,‘‘ dodává Daniela. ‚‚Pravá oravská, ta je vynikající.‘‘ Ve slovenské kuchyni se neuplatní knedlíky ani jíšky. I tomatové zelí, které nám Soňa s Danielou dnes připravily, se zahušťuje pouze nasucho opraženou moukou.

Loading the player ...

Ingredience

  • Řízky:
  • 500 g kuřecí prsní řízky
  • 1-2 vejce
  • dle potřeby mouka
  • dle potřeby strouhanka
  • dle potřeby olej
  • Zelí:
  • 1/2 hlávky bílé zelí
  • trocha kmín a sůl
  • 2 lžíce olej
  • 1 konzervovaná rajčata
  • 2 lžíce protlak
  • 30 g hladká mouka
  • dle potřeby třtinový cukr
  • Šťouchané brambory:
  • 12 brambory
  • 2 jarní cibulky
  • 2 cibule
  • kousek máslo
  • trocha sůl a pepř

Doba přípravy

Počet porcí

4

Orientační cena

160 Kč

Postup přípravy

  1. Zelí nakrájíme na tenké nudličky a dáme do hrnce. Spaříme 300 ml vroucí vody (2 minuty). Ochutíme kmínem a solí a 10 minut dusíme. Pak přidáme olej, rajčata, protlak a vaříme. Mouku na pánvi nasucho opražíme a necháme vychladnout. Pak ji vmícháme do zelí. Podle chuti zelí dosolíme či dosladíme.

  2. Řízky obalíme a osmažíme. Brambory oloupeme a uvaříme v osolené vodě.  Scedíme, přidáme kousek másla, zesklovatělou cibulku a rozšťoucháme. Dochutíme solí a pepřem.

Tisknout