Játrová paštika
Fotogalerie:
 

U holečkových na játrové paštice

Redakce Pošli recept.cz
Redakce Pošli recept.cz
Praha

Patnáct kilometrů severně od Prahy leží městečko Odolena Voda, rodiště básníka Vítězslava Hálka. My jsme se sem vypravili za rodinou Holečkových. Táta Mirek, máma Markéta, dvanáctiletá Kristýnka a devítiletá Terezka nás pozvali, abychom ochutnali pochoutky z jejich kuchyně a popovídali si s nimi o tom,jak se žije lidem, kteří dávají přednos tpoctivé stravě a vlastním surovinám.

Markéta ani Mirek nezapřou své vesnické kořeny. Odmalička žili v rodinách, které se věnovaly zemědělství. I proto pro ně nikdy nebyl problém chovat slepice, kachny či králíky a každý rok si udělat pořádnou zabijačku.

PR_spec_Zabijacka_Holeckovi_115

Vše se spotřebuje

Z domácích zvířat Holečkovým dnes už zůstali jen králíci, ale od zabijačky neupustili. Čuníka si nechávají vykrmit a s nejtěžšími pracemi pomůže profesionální řezník. ‚‚Vše ostatní už zvládnu sám, ‘‘ říká Mirek. ‚‚Máme doma velký mlýnek na maso i nabíječku, s níž se plní klobásy a párky. Maso, které nesníme a nevejde se do mrazáku, spotřebujeme do konzerv. Nic nepřijde nazmar.‘‘

Táta vaří i peče

Nejčastěji se v kuchyni otáčí Markéta, ale sama přiznává, že mnohem líp vaří její muž. ‚‚Mirek dokáže dát jídlu vždy něco navíc, takže je záruka, že si pochutnáme. I naše holky často chtějí, aby oběd udělal táta. A sladké peče líp než vyučený cukrář!‘‘ To, že Mirek umí, můžeme potvrdit i my. Paštika byla skvělá. Zkus ji i ty!


Ingredience

  • Hlavní suroviny
  • 150g sádlo
  • 3 středně velké cibule
  • 500g vepřový bok bez kosti
  • 500g vepřová játra
  • dle chuti pepř, sůl, majoránka a kmín
  • 200g máslo

Doba přípravy

Počet porcí

6

Orientační cena

130 Kč

Postup přípravy

  1. Pokrájenou cibuli osmažíme na sádle dorůžova, přidáme vepřové maso nakrájené na kostky a dusíme asi 15–20 minut.

  2. V mlýnku na maso rozemeleme syrová játra a podušené maso, smícháme je dohromady a přidáme sůl a koření. Dusíme dalších asi 20 minut. Nakonec přidáme máslo na zjemnění.

  3. Formu (např. srnčí hřbet) vyložíme potravinářskou fólií, poklademe ji na slabší plátky nakrájeným špekem a navrstvíme do ní paštiku. Dáme do chladu ztuhnout, nejlépe přes noc. Vyklopíme, mažeme na bílý chléb, ozdobíme cibulkou a brusinkovým džemem.


Zpět na článek: U holečkových na játrové paštice
Zpět na článek: U holečkových na játrové paštice
Zpět na článek: U holečkových na játrové paštice
Zpět na článek: U holečkových na játrové paštice
Zpět na článek: U holečkových na játrové paštice
Tisknout