Patnáct kilometrů severně od Prahy leží městečko Odolena Voda, rodiště básníka Vítězslava Hálka. My jsme se sem vypravili za rodinou Holečkových. Táta Mirek, máma Markéta, dvanáctiletá Kristýnka a devítiletá Terezka nás pozvali, abychom ochutnali pochoutky z jejich kuchyně a popovídali si s nimi o tom,jak se žije lidem, kteří dávají přednos tpoctivé stravě a vlastním surovinám.
Markéta ani Mirek nezapřou své vesnické kořeny. Odmalička žili v rodinách, které se věnovaly zemědělství. I proto pro ně nikdy nebyl problém chovat slepice, kachny či králíky a každý rok si udělat pořádnou zabijačku.
Vše se spotřebuje
Z domácích zvířat Holečkovým dnes už zůstali jen králíci, ale od zabijačky neupustili. Čuníka si nechávají vykrmit a s nejtěžšími pracemi pomůže profesionální řezník. ‚‚Vše ostatní už zvládnu sám, ‘‘ říká Mirek. ‚‚Máme doma velký mlýnek na maso i nabíječku, s níž se plní klobásy a párky. Maso, které nesníme a nevejde se do mrazáku, spotřebujeme do konzerv. Nic nepřijde nazmar.‘‘
Táta vaří i peče
Nejčastěji se v kuchyni otáčí Markéta, ale sama přiznává, že mnohem líp vaří její muž. ‚‚Mirek dokáže dát jídlu vždy něco navíc, takže je záruka, že si pochutnáme. I naše holky často chtějí, aby oběd udělal táta. A sladké peče líp než vyučený cukrář!‘‘ To, že Mirek umí, můžeme potvrdit i my. Paštika byla skvělá. Zkus ji i ty!
Ingredience
- Hlavní suroviny
- 150g sádlo
- 3 středně velké cibule
- 500g vepřový bok bez kosti
- 500g vepřová játra
- dle chuti pepř, sůl, majoránka a kmín
- 200g máslo
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Pokrájenou cibuli osmažíme na sádle dorůžova, přidáme vepřové maso nakrájené na kostky a dusíme asi 15–20 minut.
-
V mlýnku na maso rozemeleme syrová játra a podušené maso, smícháme je dohromady a přidáme sůl a koření. Dusíme dalších asi 20 minut. Nakonec přidáme máslo na zjemnění.
-
Formu (např. srnčí hřbet) vyložíme potravinářskou fólií, poklademe ji na slabší plátky nakrájeným špekem a navrstvíme do ní paštiku. Dáme do chladu ztuhnout, nejlépe přes noc. Vyklopíme, mažeme na bílý chléb, ozdobíme cibulkou a brusinkovým džemem.