U Radka a Petra na kuřeti po estonsku
Fotogalerie:

U Radka a Petra na kuřeti po estonsku

Redakce Pošli recept.cz
Redakce Pošli recept.cz
Praha
Domov našich hostitelů – Radka Bednáře a Petra Blažka – sice není příliš velký, ale má hezkou předzahrádku, kde se dají pěstovat bylinky, a terasu, která je v hezkých dnech ideálním místem na grilování a posezení s přáteli. Podél stěn bytu houkají a jezdí vláčky, Radek je totiž jejich vášnivým sběratelem. Další místo zabírají knihy, jež jsou zase Petrovým velkým koníčkem.

kuře po estonsku

 

dobré jídlo chce čas

 
Ani kuchyň není příliš veliká, Radek s Petrem přiznávají, že oba se sem stěží vejdou. Proto si práci rozdělili: vaření má na starosti Radek, moučníky Petr.
 
Nešidit a nespěchat
Pánové nejsou žádní amatéři. Kromě běžného vaření se věnují i zavařování, především hub (oba jsou zkušení houbaři) a okurek. Kromě toho nakládají zelí. ‚‚Denně pijeme zelnou šťávu a zatím nás žádné virózy neskolily,‘‘ říká Radek. Petr nám ukazuje oblíbeného pomocníka, pekárnu na chleba. ‚‚Dá se v ní připravit těsto na buchty i sekaná, používáme ji často.‘‘ Radek i Petr se shodují, že aby vzniklo dobré jídlo, člověk nesmí nic ošidit. Používat správné množství surovin a nespěchat – to je základ úspěchu.
 
 

Ingredience

  • 1 kuře
  • špetka sůl
  • dle potřeby mrkev
  • pepř
  • ořechy
  • česnek
  • majolka
  • ořechy

Doba přípravy

90 minut

Počet porcí

4

Orientační cena

200 Kč

Postup přípravy

  1. Kuře buď rozdělíme na porce, nebo vykostíme (z kostí a kostry uvaříme kuřecí polévku). Maso osolíme, zespodu lehce opep-
    říme a dáme do předehřáté trouby péct.
  2. Z taveného sýra, majolky, jemně postrouhané mrkve, nahrubo posekaných vlašských ořechů a utřeného česneku se solí si připravíme směs, kterou těsně před dopečením natřeme v dvoucentimetrové vrstvě na kuře a necháme pomalu rozpustit. Na závěr ještě posypeme nastrouhaným sýrem a necháme opět rozpustit. Pozor, sýr nemá ztvrdnout! Kuře potřené touto směsí má být velice křehké a jemné.
  3. Jako příloha se nejlépe hodí vařené brambory, krokety nebo hranolky.

    TIP:
    Před pečením udělej do prsíček kapsičky a naplň je na proužky pokrájenou slaninou nebo klobásou.

Pošli recept! 1/2012 (16.1.2012)

Tisknout