Domov našich hostitelů – Radka Bednáře a Petra Blažka – sice není příliš velký, ale má hezkou předzahrádku, kde se dají pěstovat bylinky, a terasu, která je v hezkých dnech ideálním místem na grilování a posezení s přáteli. Podél stěn bytu houkají a jezdí vláčky, Radek je totiž jejich vášnivým sběratelem. Další místo zabírají knihy, jež jsou zase Petrovým velkým koníčkem.
Nešidit a nespěchat
Pánové nejsou žádní amatéři. Kromě běžného vaření se věnují i zavařování, především hub (oba jsou zkušení houbaři) a okurek. Kromě toho nakládají zelí. ‚‚Denně pijeme zelnou šťávu a zatím nás žádné virózy neskolily,‘‘ říká Radek. Petr nám ukazuje oblíbeného pomocníka, pekárnu na chleba. ‚‚Dá se v ní připravit těsto na buchty i sekaná, používáme ji často.‘‘ Radek i Petr se shodují, že aby vzniklo dobré jídlo, člověk nesmí nic ošidit. Používat správné množství surovin a nespěchat – to je základ úspěchu.
kuře po estonsku

dobré jídlo chce čas
Ani kuchyň není příliš veliká, Radek s Petrem přiznávají, že oba se sem stěží vejdou. Proto si práci rozdělili: vaření má na starosti Radek, moučníky Petr.
Pánové nejsou žádní amatéři. Kromě běžného vaření se věnují i zavařování, především hub (oba jsou zkušení houbaři) a okurek. Kromě toho nakládají zelí. ‚‚Denně pijeme zelnou šťávu a zatím nás žádné virózy neskolily,‘‘ říká Radek. Petr nám ukazuje oblíbeného pomocníka, pekárnu na chleba. ‚‚Dá se v ní připravit těsto na buchty i sekaná, používáme ji často.‘‘ Radek i Petr se shodují, že aby vzniklo dobré jídlo, člověk nesmí nic ošidit. Používat správné množství surovin a nespěchat – to je základ úspěchu.
Ingredience
- 1 kuře
- špetka sůl
- dle potřeby mrkev
- pepř
- ořechy
- česnek
- majolka
- ořechy
Doba přípravy
90 minut
Počet porcí
4
Orientační cena
200 Kč
Postup přípravy
-
Kuře buď rozdělíme na porce, nebo vykostíme (z kostí a kostry uvaříme kuřecí polévku). Maso osolíme, zespodu lehce opep-
říme a dáme do předehřáté trouby péct.
-
Z taveného sýra, majolky, jemně postrouhané mrkve, nahrubo posekaných vlašských ořechů a utřeného česneku se solí si připravíme směs, kterou těsně před dopečením natřeme v dvoucentimetrové vrstvě na kuře a necháme pomalu rozpustit. Na závěr ještě posypeme nastrouhaným sýrem a necháme opět rozpustit. Pozor, sýr nemá ztvrdnout! Kuře potřené touto směsí má být velice křehké a jemné.
-
Jako příloha se nejlépe hodí vařené brambory, krokety nebo hranolky.
TIP: Před pečením udělej do prsíček kapsičky a naplň je na proužky pokrájenou slaninou nebo klobásou.