U Jizbových na kuřeti
Fotogalerie:

U Jizbových na kuřeti

Redakce Pošli recept.cz
Redakce Pošli recept.cz
Praha
Rodina Jizbových bydlí v rodinném domku v údolí řeky Vltavy nedaleko Vranské přehrady na Slapech. Vedle maminky Lenky, táty Mirka a dcer Anežky a Elišky domek obývají i dva potkani. V kuchyni kraluje paní Lenka, a protože její manžel pracuje doma, vaří rodině denně teplé jídlo.

Kuře na způsob vepřového

 

rozkvetlé šátečky

 
Vaření prý paní Lenka odkoukala od své maminky.  Kuchařské knihy sice má a v časopisech o jídle si také ráda zalistuje, většinou však vaří z hlavy, a to oblíbená jídla celé rodiny.

Každý něco jiného
Trefit se prý bývá obtížné. Každý člen rodiny má rád něco jiného. ‚‚Manžel miluje vepřo knedlo zelo, holky špagety, jen já sním úplně všechno,‘‘ usmívá se paní Lenka. Jedno jídlo ale chutná všem. Je to candát. ‚‚Manžel občas chodí na ryby a candáta jsme měli naposledy před 14 dny,‘‘ chlubí se Lenka. ‚‚Je to u nás oblíbená ryba hlavně proto, že je téměř bez kostí.‘‘

Vykvetly leknínky
Paní Lenka také ráda peče sladké, a to – jak sama říká – od štrúdlu až po buchty. Pomáhají jí přitom i obě dcerky.  ‚‚To jsme jednou dělaly šátečky s tvarohem a pěkně nám rozkvetly,‘‘ vzpomíná. ‚‚Eliška špatně přimáčkla těsto, a místo šátečků na plechu vykvetly leknínky,‘‘ mrká na starší dceru. ‚‚Ale i tak byly moc dobré,‘‘ culí se mladá slečna.
Příjemná návštěva u Jizbových se chýlí ke konci a je čas se rozloučit. Paní Lenka to učinila stylově. Poslala vzkaz čtenářkám: ‚‚Žádného receptu se nebojte, vše se dá zvládnout.‘‘

Ingredience

  • 4 kuřecí stehna
  • 1 lžička kmín
  • dle chuti sůl
  • 3 cibule
  • 5 stroužků česnek
  • 600 g zelí
  • 2 brambory
  • 2 lžíce olej

Doba přípravy

Počet porcí

4

Orientační cena

90 Kč

Postup přípravy

  1. Stehna umyjeme ve studené vodě, osolíme a okmínujeme. Vložíme je do pekáčku, přidáme nakrájenou cibuli a česnek a asi 1,5 hodiny pečeme.
  2. Zelí dáme do hrnce na cibuli, přidáme nastrouhané brambory, podlijeme vodou a vaříme doměkka. Jako přílohu podáváme houskové knedlíky.

Pošli recept! 11/2010 (8.10.2010)

Tisknout