U Vítových na pařížském cukroví
Fotogalerie:

U Vítových na pařížském cukroví

Redakce Pošli recept.cz
Redakce Pošli recept.cz
Praha
Paní Zdeňka Vítová bydlí v Liberci v panelovém domě. Při návštěvě naší redakce si k sobě pozvala svou starší sestru Marušku, která nedávno nastoupila na mateřskou dovolenou. Obě s láskou vzpomínají na svou maminku, která prý vaří tak dobře, že by mohla jídla připravovat na zámku.

Jogurtový koláč 

 
Svou mladší sestru Maruška moc chválí. ‚‚Ráda vaří a peče a umí opravdu všechno. I zákusky a dorty.‘‘ Svou zálibu paní Zdeňka předává dál. Nevaří totiž jen doma, ale učí připravovat jídla také své žáky ve škole. ‚‚Mám hodiny pro děti z prvního i z druhého stupně,‘‘ prozradila. ‚‚Když vaří děti, voní pak celá škola,‘‘ usmívá se.
Maminčiny rohlíčky
Nejraději peče piškot s krémem, zakysanou šlehačkou a ovocem. A z vánočního cukroví? ‚‚Mám nejraději vanilkové rohlíčky. Ty, které mě naučila moje maminka,‘‘ přiznává. Dnes však připravila pařížské cukroví. ‚‚Je také výborné, všichni si na něm pochutnají,‘‘ láká paní Zdeňka. Jejím snem však je umět vařit tak skvěle jako maminka.

Ingredience

  • Těsto
  • 1 lžíce kakao
  • 350 g mouka hladká
  • 150 g cukr moučkový
  • 180 g máslo
  • 70 g ořechy vlašské mleté
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • Pařížská šlehačka
  • 200 ml šlehačka
  • 70 g čokoláda hořká
  • Ostatní
  • na posypání kokos strouhaný

Doba přípravy

Počet porcí

30

Orientační cena

85 Kč

Postup přípravy

  1. Všechny suroviny na těsto smícháme a vypracujeme těsto, které dáme přibližně na 20 minut odpočinout do lednice.
  2. Na krém svaříme šlehačku s nastrouhanou čokoládou, necháme vychladnout a přes noc uložíme do lednice. 
  3. Odpočaté těsto vyválíme na 1/2 cm tlustou placku, vykrájíme různé tvary, přendáme je na plech vyložený pečicím papírem a v předehřáté troubě pečeme zhruba 15 minut. 
  4. Vychlazenou pařížskou šlehačku vyšleháme dohusta, naplníme jí cukrářský sáček a nastříkáme ji na jednotlivé kousky cukroví. Na závěr každý ještě posypeme kokosem. Toto cukroví uchováváme v ledničce, jinak se krém rozteče.

Pošli recept! 12/2010 (10.11.2010)


Zpět na článek: U Vítových na pařížském cukroví
Zpět na článek: U Vítových na pařížském cukroví
Zpět na článek: U Vítových na pařížském cukroví
Tisknout