Andrea a Václav Gregorovi bydlí v bytě na okraji Prahy. Mají rádi přírodu a často podnikají pěší výlety nebo jezdí na kole. Václav rád rybaří, s prázdnou přichází jen málokdy, tak mají oba rybu na talíři často. Pro nás si připravili úplnou delikatesu – grilovaného kapra po italsku.
Grilovaný kapr po italsku

Za přírodou a na ryby
Paní Andrea upřednostňuje vaření z čerstvých a místních surovin. ‚‚Ryby nám chutnaly odjakživa. Dřív jsme preferovali hlavně mořské, teď jíme více sladkovodní,“ říká. ‚‚Václavovy úlovky a ryby domácí produkce toto kritérium splňují dokonale,‘‘ dodává. Že jedí oba zdravě, není pochyb. Letní dobroty připravují nejraději čerstvé nebo na grilu a v troubě, ať už ve formě zapečených zeleninových pokrmů nebo ovocných koláčů. „Jíme, co právě roste,“ směje se Václav. Obě jejich maminky mají na venkově velkou zahradu, takže jsou pravidelně zásobeni čerstvým ovocem, zeleninou a bylinkami.
Ingredience
- 800 g filetů kapr
- snítka rozmarýn
- snítka tymián
- špetka sůl
- špetka pepř
- 1 citrón
- 100 ml olej olivový
- 1 cuketa
- 1 lilek
- 100 g slanina
- 2 paprika
- 100 g žampiony
- 6 stroužků česnek
Doba přípravy
Počet porcí
4
Orientační cena
130 Kč
Postup přípravy
-
Kapra naporcujeme, bylinky nasekáme, ochutíme solí a pepřem. Zakápneme šťávou z citronu a olivovým olejem. Promícháme a necháme alespoň hodinu marinovat (nejlépe do druhého dne).
-
Lilek a cuketu nakrájíme na menší kousky, osolíme a necháme půl hodiny vypotit.
-
Marinovaného kapra osušíme a zabalíme do anglické slaniny. Nakrájíme papriku a žampiony. Cuketu s lilkem opláchneme a osušíme. Česnek nasekáme.
-
Porce kapra rozložíme opatrně na gril nebo grilovací pánev a spolu se zeleninou a žampiony nasucho opečeme (asi 8 minut).
-
Hotovou grilovanou přílohu (zeleninu a žampiony) osolíme, opepříme, promícháme s česnekem a pár kapkami olivového oleje.