U Kutzendörferových na jehněčím hřbetu
Fotogalerie:
 

U Kutzendörferových na jehněčím hřbetu

Redakce Pošli recept.cz
Redakce Pošli recept.cz
Praha
Za vesnicí Nižbor na kopci, obklopený lesem, leží domek Kutzendörferových.Obyvatelé lesa – srny, zajíci a veverky – je dokonce často navštěvují. Třeba i jim lahodí vůně dobrot, které tu připravují.

nižborský jehněčí hřbet

 
 

 Kutzendörferovi vaření nešidí. Aspoň jednou denně se dělá teplé jídlo, u něhož se schází celá rodina.
 
Vaříme rádi
O víkendu se pravidelně připravují dokonce teplá jídla dvě. ‚‚Kdyby vaření bylo jen na mně, asi by to tak jednoduché nebylo, ale protože manžel Martin je vynikající kuchař, pravidelně se v kuchyni střídáme,‘‘ přiznává maminka Renata. ‚‚Každý člen rodiny má rád něco jiného: maminka steaky, taťka ryby, já houbovku, Martínek těstoviny a malá Julie rizoto,‘‘ říká nejstarší z dětí, Daniela. ‚‚Ale oba rodiče vaří skvěle, takže nám chutná vždycky.‘‘

Zapomenutý recept
Martin zásadně improvizuje, každý jeho výtvor je jiný. ‚‚Kdysi dal známé recept na výbornou kachnu po čínsku, kterou o víkendu pekl. Když se za pár týdnů potkali a paní kachnu chválila, už si ani nepamatoval, že jsme ji kdy měli na stole,‘‘ vypráví Renata.
Jdeme ke stolu, kde voní pečeně. Nezbývá než chválit.

Ingredience

  • 1,5 kg jehněčí hřbet
  • 1 česnek
  • z 1 citronu citrónová kůra
  • z 1 citronu citronová šťáva
  • špetka majoránka
  • špetka sůl
  • dle potřeby olej

Doba přípravy

Počet porcí

5

Orientační cena

150 Kč

Postup přípravy

  1. Z očištěného hřbetu odřežeme lůj a tuk. Maso prošpikujeme stroužky česneku a potřeme směsí při­pra­venou z citronové kůry, šťávy, majoránky a soli.
  2. Vložíme do pekáčku (nejlépe kameninového) a zakryjeme alobalem. Horkovzdušnou troubu předehřejeme na 180 °C a zhruba hodinu pečeme zakryté. Poté alobal odejmeme a ještě 30 minut dopékáme. Přeléváme výpekem.

Pošli recept! 4/2010 (10.3.2010)

Tisknout