Valenčíkovi žijí v bytě na pražském sídlišti Letňany. A jak jsme se na návštěvě dozvěděli, času mají pořád málo. Hodně sportují, do bazénu a sportovní haly s ledovou plochou to mají, co by kamenem dohodil. Paní Radka dokonce dělá instruktorku aquabiku. Přesto se u nich čas na vaření vždycky najde.
kuřecí roláda

zdravě a rychle
Ve vaření se Radka střídá se svým partnerem a je třeba říct, že oba vaří přímo skvěle. Šestnáctiletý syn Michal je sice raději strávníkem, ale tentokrát také ochotně přiložil ruku k dílu.
Teplé jídlo každý den
Nejraději asi mají kachnu s knedlíkem a se zelím, ale to ještě neznamená, že by byla zrovna často. Jako správní sportovci se totiž Valenčíkovi snaží jíst zdravě, a tak mají třeba ryby na jídelníčku alespoň dvakrát týdně. Do oblíbeného repertoáru patří také polévky a omáčky. Tato jídla totiž mají tu výhodu, že se dají přihřát, a to se v rodině, kde každý chodí domů v jinou dobu, opravdu cení. Ale roláda z kuřete, to je pochoutka!
Teplé jídlo každý den
Nejraději asi mají kachnu s knedlíkem a se zelím, ale to ještě neznamená, že by byla zrovna často. Jako správní sportovci se totiž Valenčíkovi snaží jíst zdravě, a tak mají třeba ryby na jídelníčku alespoň dvakrát týdně. Do oblíbeného repertoáru patří také polévky a omáčky. Tato jídla totiž mají tu výhodu, že se dají přihřát, a to se v rodině, kde každý chodí domů v jinou dobu, opravdu cení. Ale roláda z kuřete, to je pochoutka!
Ingredience
- 1 kuře
- 250 g slanina anglická
- 2 párky
- 1-2 okurka kyselá
- 4 vejce
- 2 lžíce petržel
- 3 lžíce hořčice plnotučná
- 3 špetky sůl
- dle chuti koření na kuře
Doba přípravy
Počet porcí
4
Orientační cena
140 Kč
Postup přípravy
-
Kuře vykostíme tak, že nejprve odřízneme přečnívající kůži na krku, biskupa a křídla. Položíme ho břichem dolů a kratším nožem rozřízneme kůži od krku podél hřbetu. Poté jemně odřízneme kůži i s masem a vyjmeme kostru. Nařízneme kůži na stehnech, nožem objedeme kosti a vyjmeme je.
-
Maso s kůží rozprostřeme, nařízneme silnější vrstvy masa a přehneme na místa, kde maso i kůže chybí. Kosti odložíme na polévku.
-
Vejce rozklepneme, osmažíme v pánvi a vmícháme do nich nasekanou petrželku. Maso lehce naklepeme, osolíme, potřeme hořčicí a pokryjeme plátky slaniny a míchanými vejci. Podélně na něj rozložíme párky a pokrájené okurky. Zabalíme do rolády, převážeme nití a okořeníme. Vložíme do pekáče a podlijeme vodou. Při pečení roládu poléváme vypečenou šťávou. Zhruba po 45 minutách maso obrátíme a pečeme ještě asi půl hodiny.