U Kouteckých na nedělní roládě
Fotogalerie:
 

U Kouteckých na nedělní roládě

Emílie Koutecká

Praha
Naše rodina se schází u společného stolu nejen o víkendu a teplé jídlo u nás servírujeme téměř denně. Základem našeho jídelníčku je tradiční česká kuchyně, kterou si občas zpestříme lehčími jídly a čerstvou zeleninou.
Emílie Koutecká, Praha

nedělní roláda

 


Vaření je zábava

 
 V Březiněvsi na okraji Prahy žije paní Emílie Koutecká (70) s rodinou dcery Jany (35). V kuchyni nám dělali společnost také oba šikovní vnoučci Daniel (7) a Dominik (1).

Rádi si pochutnáme
Kuchařské otěže drží v rukou hlavně babička Emilka. Dcera Jana od ní okoukala tradiční jídla, která ráda prokládá rybami a zeleninou. ??Když máme chuť, peču i ve všední dny, třeba i škvarkové nebo bramborové placky,? říká paní Emilka. Rodinka si nejvíc pochutná na svíčkové s domácími knedlíky nebo na hovězích ptáčcích. ?Všichni milujeme rizoto.?

Sázíme na jistotu
Na repertoáru jídel se objevují hlavně vyzkoušené recepty, obě kuchařky jim dávají přednost před experimentováním. ?Snažíme se jídla často obměňovat, s oblibou zkoušíme doporučené recepty od známých, o nichž spolehlivě víme, že opravdu chutnaly.? U společného stolu se velká rodina schází docela často, každý večer i o víkendech. Vaření je totiž pro obě hospodyňky opravdovou zábavou.

Ingredience

  • Roláda
  • 1 kg vepřová kýta
  • špetka sůl
  • špetka pepř
  • 2 lžičky hořčice plnotučná
  • 3 plátky slanina anglická
  • delší nožička párky
  • 2 okurky sterilované
  • 3 nudličky paprika
  • 3 lžíce hrášek sterilizovaný
  • Omeleta
  • špetka sůl
  • 2 lžíce olej
  • 50 ml mléko
  • 1 vejce
  • 1 lžíce mouka hladká

Doba přípravy

Počet porcí

5

Orientační cena

140 Kč

Postup přípravy

  1. Předem připravíme slanou omeletu: Z mléka, vejce a mouky uděláme lité těsto, osolíme a usmažíme na oleji silnější (1cm) omeletu. Z masa utvoříme větší plát, naklepeme ho, osolíme a opepříme. Na plát masa rozložíme omeletu, potřeme ji hořčicí a poklademe sla­ninou. Doprostřed dáme ­párek a těsně podél něj okurky a nudličky papriky. Přisypeme hrášek.
  2. Maso zavineme a převážeme kuchyňskou nití. Zabalíme do alobalu a pečeme v troubě při 200 °C. Krátce před koncem alobal sejmeme, aby maso získalo barvu.
  3. Upečenou roládu nakrájíme na plátky a podáváme.

Pošli recept! 5/2009 (15.4.2009)

Tisknout