Naší nejoblíbenější rodinnou pochoutkou jsou kuřecí křidélka v karamelu. Recept máme od mojí maminky a ta ho zíkala od kolegyně z práce. Není náhodou, že jednou z hlavních surovin je v něm cukr, protože v našem městečku stojí nejstarší cukrovar v Evropě.
Vít Brodský, Dobrovice
Křidélka v karamelu

jídlo je obřad
Už od stolu v jídelně rodinného domku bylo znát, že se tu vaří často a s chutí. U plotny střídá maminku Moniku o víkendech táta Vít a pomáhá i syn Vítek, dcera Olinka a ani nejmenší Elinka se nenechá zahanbit.
Užiteční pomocníci
U Brodských se vaří denně teplý oběd. Moničin nejoblíbenější kuchyňský pomocník je mixér, který umí i vařit kaše a polévky. Tatínek se neobejde bez kvalitních pánví ze speciální směsi žuly a litiny. ??Dobře drží teplo, prima se myjí a jídlo se na nich nepřichytává,? pochvaluje si.
Rodinná specialita
Užiteční pomocníci
U Brodských se vaří denně teplý oběd. Moničin nejoblíbenější kuchyňský pomocník je mixér, který umí i vařit kaše a polévky. Tatínek se neobejde bez kvalitních pánví ze speciální směsi žuly a litiny. ??Dobře drží teplo, prima se myjí a jídlo se na nich nepřichytává,? pochvaluje si.
Rodinná specialita
Rodince vždycky přijde k chuti česká klasika, ale nejoblíbenějším jídlem jsou pro ni kuřecí křidélka v karamelovém těstíčku, kterými nás pohostila. Pro pána domu je příprava tohoto jídla zlatým hřebem víkendového vaření.
U společného stolu
Zatímco hlava rodiny při vaření ráda experimentuje, maminka sází spíš na postupy z nejrůznějších kuchařských knih. ?Z každé si oblíbíme nakonec třeba jen jedno jídlo,? říká Monika. Chvíle u jednoho stolu nad společně připravenými dobrotami patří podle slov pána domu k víkendovému obřadu. ?Hezky si prostřeme a snídáme třeba hodinu, to jsou pro nás chvíle k nezaplacení.?Ingredience
- 8 kuřecí křídla
- 4-5 vejce
- 2 lžíce mouka hladká
- pepř
- 1 lžička paprika sladká mletá
- 125 ml omáčka sojová
- 135 g cukr krupice
- 125 ml ocet
- 125 ml voda
- tuk na vymazání formy
Doba přípravy
Počet porcí
4
Orientační cena
150 Kč
Postup přípravy
-
V talíři smícháme mouku, pepř a papriku. V dalším uděláme těsto z vajec a mouky. Křidélka obalíme ve směsi mouky, pak v těstíčku, orestujeme je a dáme do tukem vymazaného pekáče.
-
Ze sójové omáčky, cukru, octa a vody připravíme zálivku a zalijeme jí natěsno srovnaná křidélka. Pečeme při 180 °C asi 1 hodinu, během toho 3–4x otočíme. Pečení ukončíme, když zálivka začne houstnout.