U Brodských na křidélkách v karamelu
Fotogalerie:
 

U Brodských na křidélkách v karamelu

Vít Brodský

Dobrovice
Naší nejoblíbenější rodinnou pochoutkou jsou kuřecí křidélka v karamelu. Recept máme od mojí maminky a ta ho zíkala od kolegyně z práce. Není náhodou, že jednou z hlavních surovin je v něm cukr, protože v našem městečku stojí nejstarší cukrovar v Evropě.
Vít Brodský, Dobrovice

Křidélka v karamelu

 
 

 

jídlo je obřad

Už od stolu v jídelně rodinného domku bylo znát, že se tu vaří často a s chutí. U plotny střídá maminku Mo­niku o víkendech táta Vít a po­máhá i syn Vítek, dcera Olinka a ani nejmenší Elinka se nenechá zahanbit.

Užiteční pomocníci

U Brodských se vaří denně teplý oběd. Moničin nejoblíbenější kuchyňský pomocník je mixér, který umí i vařit kaše a polévky. Tatínek se neobejde bez kvalitních pánví ze speciální směsi žuly a litiny. ??Dobře drží teplo, prima se myjí a jídlo se na nich nepřichytává,? pochvaluje si.

Rodinná specialita
Rodince vždycky přijde k chuti česká klasika, ale nejoblíbenějším jídlem jsou pro ni kuřecí křidélka v karamelovém těstíčku, kterými nás pohostila. Pro pána domu je příprava tohoto jídla zlatým hřebem víkendového vaření.
 
U společného stolu
Zatímco hlava rodiny při vaření ráda experimentuje, maminka sází spíš na postupy z nejrůznějších kuchařských knih. ?Z každé si oblíbíme nakonec třeba jen jedno jídlo,? říká Monika. Chvíle u jednoho stolu nad společně připravenými dobrotami patří podle slov pána domu k víkendovému obřadu. ?Hezky si prostřeme a snídáme třeba hodinu, to jsou pro nás chvíle k nezaplacení.?

Ingredience

  • 8 kuřecí křídla
  • 4-5 vejce
  • 2 lžíce mouka hladká
  • pepř
  • 1 lžička paprika sladká mletá
  • 125 ml omáčka sojová
  • 135 g cukr krupice
  • 125 ml ocet
  • 125 ml voda
  • tuk na vymazání formy

Doba přípravy

Počet porcí

4

Orientační cena

150 Kč

Postup přípravy

  1. V talíři smícháme mouku, pepř a papriku. V dalším uděláme těsto z vajec a mouky. Křidélka obalíme ve směsi mouky, pak v těstíčku, orestujeme je a dáme do tukem vymazaného pekáče.
  2. Ze sójové omáčky, cukru, octa a vody připravíme zálivku a zalijeme jí natěsno srovnaná křidélka. Pečeme při 180 °C asi 1 hodinu, během toho 3–4x otočíme. Pečení ukončíme, když zálivka začne houstnout.

Pošli recept! 2/2009 (14.1.2009)


Zpět na článek: U Brodských na křidélkách v karamelu
Zpět na článek: U Brodských na křidélkách v karamelu
Zpět na článek: U Brodských na křidélkách v karamelu
Zpět na článek: U Brodských na křidélkách v karamelu
Zpět na článek: U Brodských na křidélkách v karamelu
Tisknout