U Segečů na bítovské baště
Fotogalerie:
 

U Segečů na bítovské baště

Redakce Pošli recept.cz
Redakce Pošli recept.cz
Praha
Za Segečovými jsme jeli do Bítova, malé vesničky na Berounsku nedaleko Koněpruských jeskyní. Tatínek Josef a maminka Monika žijí společně se svými rodiči a třemi dětmi – dcerami Petrou a Terezkou a synem Martinem. Žijí sice skoro na samotě, ale často vaří dobroty na sousedská setkání a oslavy.

Bítovská bašta

Bítovská bašta

 

 
Naši hostitelé vaří často a rádi. Teplá jídla mají na stole denně. V kuchyni maminku umí vystřídat manžel nebo starší dcera Péťa.

Česká klasika
U Segečů se vaří hlavně omáčky. „Děti sice přijdou ze školy a ze školky po obědě, ale i tak chtějí jíst,“ říká ma­minka. Mezi jejich nejoblíbenější jídla patří svíčková a rajská omáčka, na tom se shodli jednomyslně. „Občas uděláme změnu, to když máme chuť třeba na čínu,“ dodává Josef. Také slad­ké pečivo jde v této rodině na odbyt, nejvíc prý různé tvarohové moučníky.

Užiteční pomocníci
Z kuchyňského náčiní Segečovi nedají dopustit hlavně na kvalitní nádobí. Oblíbili si zejména to se silným dnem. „Také jsem si oblíbila domácí pekárnu chleba. Díky této šikovné mašince si ho upeču kdykoli podle potřeby. U nás dva chleby rozhodně nestačí“ tvrdí maminka Monika.

Líp chutná pospolu
U Segečů se vaří podle vyzkoušených receptů, tatínek podle fantazie jídla rád dochucuje, maminka občas zkouší recepty od kolegyň z práce. „Společně se u stolu scházíme hlavně o víkendech, to často vaříme pro naše sousedy, dost často i naši specialitu, která chutná širokému okolí,“ chlubí se právem Segečovi.

Ingredience

  • 2 kg bůček
  • 1 kg maso hovězí
  • 10 cibule
  • sůl
  • pepř
  • kari
  • zázvor
  • majoránka
  • feferonka
  • paprika sladká mletá
  • maggi
  • strouhanka

Doba přípravy

Počet porcí

8

Orientační cena

240 Kč

Postup přípravy

  1. Dáme péct bůček, hovězí ma­so uvaříme. Hotová masa umeleme. Na sádle zpěníme pokrájenou cibuli a podlijeme vývarem z výpeku.
  2. Přisypeme mletou červenou papriku (sladkou i pálivou). Vložíme umleté maso a koření, podlijeme vývarem z masa a dusíme. Zahustíme strouhankou a podáváme s pečivem.

Pošli recept! 11/2008 (15.10.2008)

Tisknout