U Linhartových na svíčkové
Fotogalerie:

U Linhartových na svíčkové

Redakce Pošli recept.cz
Redakce Pošli recept.cz
Praha
Martin, Kateřina, Barborka a Kristýnka žijí na severu Moravy. I když jsme návštěvu u nich naplánovali takřka ze dne na den, přijali nás moc hezky a na jejich skvělé kuřecí svíčkové jsme si opravdu pochutnali. Jen jeden člen rodiny z nás nebyl příliš nadšený – malá jorkšírka Niky, která měla dojem, že páníčkové mají jistě na práci spoustu mnohem zajímavějších věcí, než je pózování před fotografem. Vždyť na co jsou lidé? No přece na hraní!

Svíčková omáčka

Svíčková omáčka

 

MÁME RŮZNÉ CHUTĚ
 
Linhartovi bydlí v panelovém domě. Ale jako většina panelákových bytů má i ten jejich jednu podstatnou vadu – velmi malou kuchyň. Snad proto v ní nejraději kraluje paní domu sama. ‚‚Děti mi rády pomáhají, hlavně na Vánoce,‘‘ říká Kateřina. ‚‚Ale jinak jsem raději, když mi při vaření nikdo nepřekáží.‘‘
 
Skauti si vaří sami
Ale i děti potřebují umět vařit, hlavně když jsou to holky. O prázdninách na skautském táboře jim pár snadných receptů od mámy přišlo vhod. ‚‚Služba v táborové kuchyni byla náhodou prima,‘‘ vzpomíná Kristýnka. ‚‚Mohli jsme totiž pořád ochutnávat!‘‘
 
Ryby stokrát jinak
U Linhartů jedí zdravě i díky tátovi Martinovi. ‚‚Rybaření je mým velkým koníčkem, jen někdy bývá problém všechny úlovky zpracovat. Naštěstí máme spoustu kamarádů, kterým čas od času čerstvý kapřík také přijde vhod.‘‘

Ingredience

  • 1 mléko
  • 1 zelenina mražená
  • 8 kuliček pepř
  • 2 šlehačka
  • 2 lžíce mouka hladká
  • 1 cibule
  • 1 hrášek sterilizovaný
  • 5 kuliček nové koření
  • 4 kuřecí stehna
  • 4 bobkový list

Doba přípravy

Počet porcí

4

Orientační cena

120 Kč

Postup přípravy

  1. Stehna osolíme, prošpikujeme a vložíme do pekáče. Na másle necháme zesklovatět cibuli, přidáme obě zeleniny, koření a podusíme. Po vychladnutí směs nalijeme do pekáče na maso a necháme dva dny uležet v lednici.
  2. Před přípravou maso podlijeme. Dáme do trouby a pomalu pečeme alespoň 1,5 hodiny.
  3. Když je maso hotové, vyndáme ho z pekáče a odstraníme koření. Zeleninu rozmixujeme nebo přepasírujeme přes jemné sítko.
  4. K omáčce ze zeleniny přidáme šlehačky, do nichž jsme rozkvedlali mouku, a necháme krátce povařit. Pokud je třeba, zředíme omáčku mlékem. Podáváme s knedlíkem a s brusinkami.

Pošli recept! 9/2008 (13.8.2008)

Tisknout