Jako bílé zlato

Jako bílé zlato

Oblíbené produkty  / 19.07.10
Redakce Pošli recept.cz
Redakce Pošli recept.cz
Praha
Rýže provází lidstvo už velmi dlouho a patří mezi základní potraviny.

Je poměrně levná, dobře dostupná a na energii bohatá. Své skalní příznivce má zejména v Asii, odkud tato plodina také pochází.

Z JEJÍ HISTORIE
Rýže se podle historických pramenů začala pěstovat už někdy před 4000 lety na území dnešního Thajska. Odtud se pěstování rýže naučili Číňané a obyvatelé Indie. Ale teprve okolo 300 let př. n. l. přivezla rýži z Asie do Řecka vojska Alexandra Velikého. Za dob římského impéria se pak začala pěstovat okolo celého Středozemního moře, tedy v jižní Evropě i Egyptě. A v 16. století přivezli evropští osadníci rýži také do Severní Ameriky.
Rýže má velké množství kultivarů a druhů. Nejčastěji se rýže dělí podle velikosti, a můžeme tak rozeznávat odrůdy dlouhozrnné, krátkozrnné nebo kulatozrnné. Krátkozrnná rýže obsahuje největší množství škrobu a po uvaření se nejvíce lepí, zatímco u dlouhozrnné rýže je tomu naopak. Dalším způsobem rozlišení rýže může být proces zpracování. U hnědé rýže (často se označuje pojmem natural) je zachováno celé zrno i s vnějším obalem. Hnědá rýže si tak uchovává významné nutriční látky. Ve srovnání s ní oloupaná a obroušená bílá rýže o mnoho přichází. Vaří se však kratší dobu. Rýže typu parboiled je speciálně upravovaná tak, že živiny uvnitř zrna zůstávají, množství škrobu na povrchu se však sníží, a proto se při vaření nelepí a zůstává sypká.

KTEROU SI DÁT?
Rýže basmati se používá zejména v indických jídlech. Je to dlouhozrnná rýže s výraznou vůní.
Rýže arborio je kulatozrnná, při vaření vytváří jemnou krémovitou hmotu. Právě z ní Italové vaří svá pověstná lahodná rizota.
Jasmínová rýže je jemná a voňavá, nejčastěji se používá v čínské kuchyni.
Rýže divoká jsou ve skutečnosti semena severoamerické vodní trávy. Její zrna jsou dlouhá a tmavá.
 
ZDRAVÁ POCHOUTKA
Rýže je bohatý zdroj sacharidů s téměř nulovým obsahem tuků. Zato má velké množství vitaminů skupiny B a také značné množství vlákniny. Obsahuje rovněž hodně minerálů – železa, hořčíku, zinku a draslíku.
Tisknout